IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат автокъща и заведение да напуснат Борисовата градина

Допуска се реконструкция на двата стадиона и покриване на трибуните, но само в рамките на настоящите им размери

08:22 | 06.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia.org</em></p>

Снимка: Wikipedia.org

По повод разгорялата се дискусия в последните дни около възстановяването на Климатичното училище архитектът отбеляза, че той е екипът му са готови да се откажат от идеята. „Територията му е част от резервата. Появиха се опасения дори от общински съветници, че там ще се строи, което е дезинформация“, каза той. И поясни, че теренът е държавна собственост и ако някой строи там, това може да е само държавата.

Във връзка със спекулациите около несъществуващия стадион "Юнак" арх. Ковачев заяви, че в конкурсния проект не се предвижда там да има стадион, а само зимна пързалка. Допуска се реконструкция на двата стадиона на територията на Борисовата градина – „Васил Левски“ и „Българска армия“, и покриване на трибуните, но само в рамките на настоящите им размери. "Паркът е за хората. Това, което става през последните години - шум, прояви на вандализъм, не е подходящо. Нека да търсим други места за големи стадиони", призова той. 

В последвалата дискусия с гражданите адвокат Станислав Трендафилов, представляващ ЦСКА-София, заяви, че клубът държи на изграждането на нов модерен стадион на мястото и в "чашата" на съществуващото съоръжение от 1967 г. В тази връзка е била организирана и подписка, като за 20 дни са били събрани 90 хил. подписа. 

Приемането на плана на Борисовата градина е един от най-ключовите въпроси за нашия град, каза, от своя страна, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проследих и видях множество манипулации, спекулации и откровени лъжи през последните дни

Проследих и видях множество манипулации, спекулации и откровени лъжи през последните дни. В Заключителен протокол от решение на Столичния общински съвет ясно е записано, че не се допуска ново строителство в парка, а намесата в резерватната част трябва да бъде само за реставрационна и консервационна дейност, посочи тя.

Според нея няма смисъл от предвиденото в плана възстановяване на Климатичното училище. Конната база и Спортна София трябва да бъдат запазени и няма логика да се местят на друго място, смята тя. На мястото на предложения атракционен влак на Гара Пионер вече има идея за изграждане на линеен парк с пешеходна и велосипедна свързаност. Проектът е на главния архитект Здравко Здравков, посочи Фандъкова. Тя не смята, че е необходимо и обособяването на специална алея към езерото с лилиите.

„Аз лично съм привърженик на запазването на парка в сегашния му вид. Разбира се, вече започнахме възстановяването на инфраструктурата. Всяка година инвестираме във възстановяването на парка, като започнахме с осветлението, поставихме камери за видеонаблюдение и продължаваме с алейната мрежа“, посочи Фандъкова. Тя ще внесе предложенията си писмено като обикновен гражданин. „Когато става дума за такива сериозни проекти в града, няма никакво място за политическо заиграване“, категорична е Фандъкова.

Гражданите ще могат да внесат писмените си предложения и забележки по проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) до 19 юни, след което те ще бъдат обсъдени на експертен съвет. Второ обществено обсъждане е планирано за 26 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 4 години
двата стадиона също са излишни ... в кой голям град стадионите са в центъра дето само правят само задръстване и шум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още