IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще изглеждат работните пространства след COVID-19?

Не за първи път офис пространствата трябва да променят облика си, за да се адаптират към промените в начина на съществуване на хората

08:33 | 27.05.20 г.
<p>
	Арх. Цветан Петров.&nbsp;<em>Снимка: Иво Петров - Архитекти</em></p>

Арх. Цветан Петров. Снимка: Иво Петров - Архитекти

Отворените пространства или кабинетната структура беше по-разпространена на българския офис пазар преди коронавируса и има ли бъдеще open-space моделът в офисите след COVID-19?

Последните години се оформи трайно моделът на “open space” или „semi open space” офиси, осигуряване на всевъзможни зони за колаборация и мултифункционални пространства. Може дори да се каже, че част от компаниите в България все още се адаптират към този модел на работа.

Оказва се обаче, че ще трябва да се направи крачка встрани от тези тенденции. Осигуряването на уединени пространства и на необходимото разстояние между работните места е в основата на предстоящите промени. Световнозивестанта компания Cushman & Wakefield е разработила интериорна концепция, наречена „Six feet office“. Концепцията представя редица интересни похвати за организиация на процеса и пространството.

Как препоръките за социално дистанциране ще променят обзавеждането в офисите?

Разполагането на бюрата едно до друго и т.нар. „острови“ от работни места ще дадат път на по-разделечени конфигурации. Препоръчва се работните места да се позиционират с гръб едно към друго. Офиси Офиси

Снимка кредит: https://www.cushmanwakefield.com/en/netherlands/six-feet-office

Използването на всякакъв вид прегради между работните места е изключително подходящо и адаптивно решение. Биха могли да се използват и живи зелени стени за преграждане на работнтие зони. За ограничаване на близкия контакт могат да бъдат приложени визуални похвати като очертаване на периметър с декоративно осветление, смяна на материал или цвят в настилката, допълнителни декоративни елементи или мебели.

Съществуват ли технологични решения, помагащи за постигането на офис среда, в която служителите се чувстват спокойни за здравето си?

Извънредното положение ускори внедряването на някои доскоро „прекалено иновативни“ технологични решения. Вече жестът заменя допира и често се използва т.нар. лицево разпознаване.

Това е система, която разпознава служителите и осигурява автоматично достъпа им в сградата и движението вътре в нея, без да докосват нищо. Обвързана с работните устройства, системата би могла например да те включи директно в среща само при влзиането в залата.

Достъпно и бързо решение за здравен контрол и превенция на входа са и комбинираните терминали за безконтактен контрол на достъп с идентификация с лицево разпознаване, безконтактно измерване на телесната температура и здравен контрол и превенция.  Офиси Офиси

Снимка: Иво Петров - Архитекти

Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още