IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Аврамова: Дигитализирането на строителния сектор ще го направи по-конкурентен

Инвеститорите да изграждат повече "зелени" и "умни" сгради, призова кметът на София Йорданка Фандъкова

12:05 | 03.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Дигитализирането на строителния сектор ще го направи по-модерен и конкурентен. Това е важно, тъй като в резултат на дигитализацията ще се постигне по-голяма прецизност, бързина, качество на изпълнените строителни работи, икономии на използваните материали, намалено енергопотребление, защитена околна среда и по-високо качество на живот. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при откриването на „Форум Реал“ за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) работи по проект за започване на цифрова реформа на строителния сектор у нас чрез въвеждане на инвестиционно моделиране в него, каза Аврамова. Работи се и по проект за създаване на единен публичен регистър по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството, с което се цели подобряване на административното обслужване, допълни министърът.

„Вече имаме и успехи в работата по създаване на електронна среда. Агенцията по геодезия, картография и кадастър предоставя пълен набор от електронни услуги и това се приема добре от потребителите“, каза Аврамова. Според нея цифровизацията вече не е задача на бъдещето, а на днешния ден предвид новите реалности.

Тя очаква трудна и динамична 2021 г., в която реализацията на големите инфраструктурни проекти ще продължи въпреки пандемията. „Предстои да започне работа на терен по големи проекти за модернизация на водопроводи и канализация в цялата страна, изпълнявани от 15 ВиК оператора, ще започнем и изпълнението на програма за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд по Плана за възстановяване и устойчивост, която ще обхваща не само жилищни, но и публичните и промишлени сгради. Това са инвестиции, които ще осигурят, работа и доходи на много хора“, заяви Аврамова.

Тя изрази готовност МРРБ да бъде партньор на бизнеса в усилията му за реформиране на строителния сектор с използване на предимствата на дигитализацията.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че с развитието на икономиката на София и повишаването на стандарта на живот хората стават по-взискателни и обръщат по-голямо внимание на екологията и здравословния начин на живот. „Затова сме длъжни да работим за това кварталите да не бъдат само „спални“, а места, които осигуряват добри условия за отдих, спорт, почивка, възможности за образование на децата близо до дома. Това е и нашата визия за града – максимална концентрация на услуги близо до местата, където хората живеят. Това намалява и нуждата от транспорт и допринася за подобряване на качеството на въздуха“, каза Фандъкова.

Тя очаква от инвеститорите да изграждат повече „зелени“ и „умни“ сгради и допълни, че тези инвеститори могат да разчитат на подкрепата на общината. „Работим за подобряване на условията за живот и работа в града, а по отношение на бизнеса се стремим да подобряваме услугите, тежките административни и бюрократични процедури“, изтъкна столичният кмет.

Тя посочи, че IT секторът е най-бързо развиващият се в столицата и допринася най-много предимно млади хора да идват и да остават в града и съответно стимулира инвестициите, продажбите и наемането на имоти. „Това създава условия за развитие и на други индустрии чрез дигитализацията“, допълни Фандъкова.

Тя заяви, че общината продължава да работи по три основни стратегически проекта въпреки предизвикателствата, включително финансови, заради пандемията. Това са разширяването на метрото, което по думите й е най-екологичният и удобен градски транспорт, довършване на системата за управление на отпадъци и изграждането на десет стратегическа обекта, които ще позволят извеждането на големия трафик и облекчаване на транспорта в София.

Тя отправи покана за партньорство към частния сектор по актуални теми за общината в момента като изграждането на детски градини в частни сгради, които са в процес на строителство или предстои да се проектират, и изграждане на паркинги в кварталите. Фандъкова обяви, че вече има заявен интерес за изграждане на детски градини в частни сгради в НПЗ Хладилника, Красна поляна, Манастирски ливади и Възраждане. Предстои да се приеме и програма за изграждане на паркинги в кварталите чрез публично-частно партньорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още