IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната площ в Столична община расте над два пъти по-бързо от населението

София няма нужда от нови терени за жилищно строителство, а от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд

16:53 | 17.02.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Под една трета от софиянци са напълно удовлетворени от жилището си

Едва 29% от обитателите на столицата са напълно удовлетворени от жилището си, а 54% са отчасти удовлетворени, сочи представително социологическо проучване на "Визия за София". Една от причините за този резултат е силно амортизираният жилищен сграден фонд вследствие от лошото управление и поддържане на собствеността.

Според проучване на Световната банка oколо 70% от населението на София обитава многофамилни жилищни сгради, построени преди 2000 г., след която постепенно започват да се въвеждат мерки за енергийна ефективност на сградите, а около 60% от многофамилните жилищни сгради в България са построени преди 1987 г., когато влизат в сила първите модерни сеизмични норми.

Част от качествената жилищна градска среда се изявява и в степента и разнообразието на услугите, които се предлагат в даден квартал. Анализът на „Софияплан“ посочва като райони с наситеност на услуги централната градска част, както и териториите около главните пътни артерии като бул. “Цар Борис III”, бул. “България” и бул. “Цариградско шосе”.

Периферните квартали, разположени около Околовръстния път и отвъд него, са с по-ниска степен на функционална наситеност и разнообразие. Това важи и за новоразвиващите се жилищни квартали по южната дъга на Околовръстния път като "Манастирски ливади"-Изток и Запад, "Кръстова вада", "Малинова долина" и др. Изключение правят кварталите около Околовръстния път като "Младост" 4, "Бъкстон" и "Овча купел", които са силно мултифункционални.

От северните квартали като мултифункционални територии се открояват кварталите "Хаджи Димитър" и "Свобода". В същото време квартали като "Абдовица", "Димитър Миленков" и "Враждебна" са преобладаващо монофункцонални.

Витоша, Панчарево и Лозенец с най-много издадени разрешения за строеж

Инвестиционният интерес следва предвижданията на ОУП на Столична община и градът се разраства, като усвоява нови терени. Те са основно част от южните територии или са извън строителните граници на София, което е видно от регистъра на издадените разрешенията за строеж, пише в анализа на "Софияплан".

Районът с най-много издадени разрешения е Витоша, в който от 2010 г. до октомври 2020 г. са издадени 684 разрешения за жилищни сгради от общо 3 575 за СО. Това са близо 20% от всички разрешителни за срок от 10 години. На второ място се нарежда район Панчарево с 409 издадени разрешения за строеж, или 11% от общия брой. Следват районите Лозенец (с 274 издадени разрешения, или 8%), Нови Искър (с 227 издадени разрешения, или 6%) и Банкя (с 213 издадени разрешения, или 6%).  Жилища Жилища

Наблюдава се интензивен инвестиционен интерес и от двете страни на Южната дъга на Околовръстното шосе, която привлича както шоуруми и офис сгради, така и големи жилищни комплекси. Тази тенденция се забелязва и при разрешенията за строителство в районите Младост, Студентски, Лозенец, Триадица и Овча Купел. 

Анализът показва, че като най-застроени могат да бъдат определени централните квартали, Хладилника и Белите брези. Следват кварталите в южна и източна посока - Подуяне, Изток, Изгрев, Лозенец, Стрелбище, Гоце Делчев, Борово, Лагера. 

Сред по-слабо застроените квартали се отличават Овча Купел, Дружба, Модерно предградие, Орландовци, Левски В и Левски Г, както и Драгалевци и Симеоново, към които през последните години се наблюдава сериозен инвестиционен интерес.

„Необходимо е ОУП да преосмисли териториите за ново строителство и параметрите на застрояване в тях, като се съобрази с наличната инфраструктура. По този начин ще бъдат избегнати проблемите, възникнали през последните години в някои южни квартали на София, във връзка с интензивното строителство и невъзможността общината да навакса с реализирането на необходимата публична инфраструктура“, пишат авторите на анализа. 

"Софияплан" вече работи по втората фаза от подготовката на Програма за София, в която ще бъдат определени зоните с най-големи нужди от намеси, както и предложенията за проекти, които да бъдат реализирани в тях. Това ще стане след поредица от срещи с жителите, бизнеса и администрацията в тези зони. През март ще бъде публикувана карта, показваща състоянието на всеки квартал и населено място в Столична община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 години
Свега пликовете са ги орязали,те затова са в пликове,та като дойде кризата да се поизпразнят малко пликовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
nikolovnn
преди 3 години
"Ей"... интересно.Някак не ми се "връзва" ти да ми казваш за какво да си мисля и за какво не!Това с пликовете в статистиката ли го порчетохте или така си "мислите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А иначе по темата: с изключение на топ локациите и парцелите в и около София, всичко друго отива надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ей, има си статистика, не е нужно ти, някой си там, да "мислиш" кой какви заплати взима.Статистиката за град София показва над 1500 лв средна заплата и това е официалната, а цели сектори все още плащат с плик - строителство, сервизи, услуги и тн.Реалната средна заплата в София е около 1800 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
sando1
преди 3 години
по постоянен адрес стабилно се увеличава всяка година с 10-тина хиляди души. По настоящ също се увеличава, но не толкова, даже последната година има намаление с повече от 20000, но това вероятно е заради кпп-тата от пролетта. Аз също мисля, че прирастта на София силно ще намалее, а дори може и да има лек спад в близките години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
nikolovnn
преди 3 години
"В София средната заплата е към 1700-1800 лева, колкото е и горе-долу средната цена на квадратния метър." - нито едно от двете написани неща не е вярно. Или да кажа - "НАДРЪНКАЛ".И само помислете - дори и толкова да е средната заплата, колко хора реално я вземат.И пак да кажа - средната заплата е нещо като онова другото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
Varfor
преди 3 години
Като се комбинират отрицателния естествен прираст със спадащия от година на година механичен прираст, положението е на чертата. Но най-вероятно до 2-3 години ще си говорим за намаляващо население и в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
sando1
преди 3 години
Има и положителен механичен прираст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Не се ли научихте че средната работна заплата се използва като критерий в прозрачни икономики с ниски нива на корупция.В София,а и в България средната работна заплата няма никакво отношение към имотите.Има отношение ,кой колко пари е извлякъл през разни кухи фирми ,през евросредства,обществени поръчки и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В София средната заплата е към 1700-1800 лева, колкото е и горе-долу средната цена на квадратния метър.Сметката е вярна.Чети малко преди да дрънкаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още