IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната площ в Столична община расте над два пъти по-бързо от населението

София няма нужда от нови терени за жилищно строителство, а от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд

16:53 | 17.02.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През периода от 2010 до 2019 г. жилищната площ в Столична община е нараснала с 6%, докато през същия период населението на общината се е увеличило само с 2,5%, показват данни на НСИ, цитирани в анализ на жилищата в Столична община на общинското предприятие „Софияплан“. Анализът е част от поредица проучвания на актуалното състояние и тенденциите в развитието на икономиката, населението и обитаването в общината и е първият етап от подготовката на Програмата на София – новия план за интегрирано развитие на Столична община, който ще насочва програмно финансиране от ЕС за периода 2021-2027 г. Жилища1 Жилища1

Освен това коефициентът, изразяващ броя нови жилища на година на 1000 души за София през първите години след 2010 г. е под 1, но рязко се вдига, достигайки пик от 6,7 жилища на 1000 души през 2019 г., което е в пъти над средните стойности за други европейски градове, показват още данните от анализа.

Абсолютният брой жилища на 1000 души също се повишава през последните години от 426 през 2010 до 460 през 2019 г., като тези стойности гравитират около средните за ЕС.

В същото време според демографската прогноза населението на Столична община през 2050 г. ще бъде около 1 442 000. Това е с около 70 хил. души повече от настоящия брой. Тази допълнителна бройка обитатели би имала нужда от около 32 хил. жилища. При сегашния темп на строителство, около 8 000 започнати нови жилища годишно, тези жилища ще бъдат изградени за 4 вместо за 30 години, пишат от „Софияплан“ и допълват, че това е индикатор за риска от създаване на голям брой празни жилища и съответно имотен балон.

Според авторите на анализа София няма нужда от допълнителни нови терени за жилищно строителство „на зелено“, а от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост. Ако все пак има нужда от увеличаване на жилищния капацитет, фокусът и инвестициите следва да бъдат съсредоточени върху старите индустриални терени и множеството необитавани жилища.

150 хил. жилища в София са необитавани

Според различни данни почти една четвърт от жилищния фонд, или около 150 хил. жилища в София, са необитавани. Авторите на анализа посочват, че една от причините за това е предвидената възможност в действащия Общ устройствен план (ОУП) на столицата за голямо строителство на жилища, която се експлоатира вече десет години.

ОУП "дава възможност за застрояване на голяма площ нови зони за жилища, които при средния стандарт на обитаване за Столична община, който е 30 кв.м на жител, биха могли да приемат близо един милион нови жители. Въпреки че такъв голям брой хора надали ще мигрира към София в близкото бъдеще, възможността за строителството на такова голямо количество жилищна площ вече води до негативни ефекти за средата – празни жилища, липса на инфраструктура, проблеми с придвижването", се казва в анализа.

Трите квартала с най-много предвидена, но все още нереализирана, жилищна площ са "Малинова долина – Запад", "Манастирски ливади – Изток" и "Витоша – Лозенец". Някои от тези квартали вече са класифицирани като проблемни поради липсата на базова инфраструктура в тях – училища и детски градини, паркове, канализация, улици и градски транспорт, посочват от "Софияплан".

Според експертите е необходима целенасочена общинска политика за насочване на инвестиционния интерес към обновяване на съществуващите сгради вместо строителство на нови.

„Възможността за строителство на нови жилища е необходимо да бъде значително намалена, за да не бъде изгубена напълно стойността на вече изградените жилища, както и за да могат те да бъдат обслужени адекватно с публична инфраструктура“, се казва в анализа.

Впъпреки непрекъснато увеличаващия се брой новопростроени, но и празни жилища липсва общинска жилищна политика. Един от индикаторите за това е ниският дял на общински жилища (около 2% от целия жилищен сграден фонд), като броят им непрекъснато намалява, констатират авторите на анализа. Освен това съществуващият общински жилищен фонд е силно амортизиран и деградиращ. Моделите за управление, настаняване и поддържане са неефективни. Липсват механизми за жилищно подпомагане, включително и в частния сектор, насочено към най-нуждаещите се, но и уязвими групи и млади хора, допълват те.

Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 години
Свега пликовете са ги орязали,те затова са в пликове,та като дойде кризата да се поизпразнят малко пликовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
nikolovnn
преди 3 години
"Ей"... интересно.Някак не ми се "връзва" ти да ми казваш за какво да си мисля и за какво не!Това с пликовете в статистиката ли го порчетохте или така си "мислите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А иначе по темата: с изключение на топ локациите и парцелите в и около София, всичко друго отива надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ей, има си статистика, не е нужно ти, някой си там, да "мислиш" кой какви заплати взима.Статистиката за град София показва над 1500 лв средна заплата и това е официалната, а цели сектори все още плащат с плик - строителство, сервизи, услуги и тн.Реалната средна заплата в София е около 1800 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
sando1
преди 3 години
по постоянен адрес стабилно се увеличава всяка година с 10-тина хиляди души. По настоящ също се увеличава, но не толкова, даже последната година има намаление с повече от 20000, но това вероятно е заради кпп-тата от пролетта. Аз също мисля, че прирастта на София силно ще намалее, а дори може и да има лек спад в близките години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
nikolovnn
преди 3 години
"В София средната заплата е към 1700-1800 лева, колкото е и горе-долу средната цена на квадратния метър." - нито едно от двете написани неща не е вярно. Или да кажа - "НАДРЪНКАЛ".И само помислете - дори и толкова да е средната заплата, колко хора реално я вземат.И пак да кажа - средната заплата е нещо като онова другото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
Varfor
преди 3 години
Като се комбинират отрицателния естествен прираст със спадащия от година на година механичен прираст, положението е на чертата. Но най-вероятно до 2-3 години ще си говорим за намаляващо население и в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
sando1
преди 3 години
Има и положителен механичен прираст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Не се ли научихте че средната работна заплата се използва като критерий в прозрачни икономики с ниски нива на корупция.В София,а и в България средната работна заплата няма никакво отношение към имотите.Има отношение ,кой колко пари е извлякъл през разни кухи фирми ,през евросредства,обществени поръчки и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В София средната заплата е към 1700-1800 лева, колкото е и горе-долу средната цена на квадратния метър.Сметката е вярна.Чети малко преди да дрънкаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още