IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 5000 частни имота попадат в паркове и територии за озеленяване в София

За някои от тях срокът на изкупуване изтича през 2022 г.

13:35 | 05.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Над 5000 частни имота се намират в паркове и територии за озеленяване в София, съобщи арх. Любо Георгиев, директор на общинско предприятие „Софияплан“.

„Анализирали сме всички частни имоти, които попадат в територии, предвидени за някакъв вид озеленяване. Степента им на спешност е различна, като за някои срокът на изкупуване изтича през 2022 г., а за други по-късно. Правим оценка на всеки имот по няколко критерия, включително колко хора би засегнала загубата на всеки имот или от друга страна, реализацията на зелената площ, вида на озеленяването и др.  Местата, където има малко зелени площи и хората нямат близък достъп до парк, също ще бъдат приоритетни територии за изкупуване на частни терени“, каза арх. Георгиев.

„В близките седмици ще подготвим доклад до кмета с конкретни предложения за имоти, които предлагаме да бъдат включени в бюджета за отчуждаване през следващата година. С главния архитект на София Здравко Здравков работим и по механизми за алтернативни методи за придобиване - не само с изкупуване, а и някакъв вид обезпечение, което да е честно и достойно за собствениците на имотите. Целта е да не се използва само бюджетът, защото той е ограничен и ще ни трябват пет бюджета, за да изкупим всички частни имоти“, обясни арх. Георгиев.

Той допълни, че е проучен опитът на Тирана, Тел Авив и Ню Йорк, където компенсацията за собствениците на паметници на културата или места за зеленина е възможност да реализират инвестицията, която искат, на друго място. „Създавайки правилата за строителство, общината има много силен коз и това е пространството. Оперирането с пространството и параметрите за застрояване би й позволило да компенсира едни собственици и да ограничава други в зависимост от степента на значение на терена или сградата. С арх. Здравков обсъждаме такива подходи, които дават възможност за по-гъвкаво опериране с параметрите на застрояване, за да може да се компенсират собствениците на частни терени не с пари, а с възможности за строителство на друго място“, посочи арх. Георгиев.

„София има свой специфичен закон, който защитава зелените площи и след 2022 г. – това е Законът за устройство и застрояване на Столична община. За тях има категорична забрана да се строи, но собствениците трябва по някакъв начин да бъдат овъзмездени. Причината за проблема е реституцията и възстановяването на земеделски земи в урбанизирани територии“, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Най-сериозен е проблемът с такива частни имоти в зелените клинове, които свързват града с планината – „Кръстова вада“, Източен, Западен и Северен парк, „Въртопо“, „Лозенец“ и Южен парк. Част от тях попадат в територии, предвидени за парк, които още не са реализирани.

В рамките на събитието стана ясно още, че общинското предприятие „Софпроект“ се трансформира в „Софияплан“ и целта му ще бъде да координира всички планове и стратегии за развитие на столицата.

„На общинско ниво стратегиите не си говорят достатъчно добре помежду си. Целта ни е да създадем система за оценка и планиране на средата и всички фактори да бъдат отчитани, мерките да работят заедно, за да се получи синхрон на дейностите“, посочи арх. Георгиев.

„Основните проекти, по които работим, са Визия за София, която вече е приета от Столичния общински съвет (СОС), а този месец трябва да бъдат обсъдени и конкретните мерки по реализацията й. Другият проект е Планът на София – става дума за актуализацията на Общия устройствен план (ОУП) на града. Работим по заданието, което трябва да е готово догодина и се надявам през 2022 г. вече да имаме готов вариант на новия план. Третият проект е Програмата за София за следващите седем години, като тук най-общо става дума за проекти, които ще се реализират в града, с европейско финансиране. Екипът ни е мултидисциплинарен, имам специален човек, който отговаря за добиване на данни и целим да създадем практика в общината за систематично събиране на данни и анализирането им. Друг аспект от работата ни е информираният диалог, като организираме различни общоградски, дигитални и квартални формати, защото не смятаме, че можем да планираме града сами“, каза арх. Георгиев.

„Задачата на „Софияплан“ е да създаде общ механизъм, който да обединява всички стратегии за развитие на София“, допълни главният архитект на София Здравко Здравков. Според него целта е не общината да следва пазара, а обратното. „Необходими са реални инструменти, с които общината да насочва инвестициите в града, а не просто да правим анализи и да приключим до тях“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 3 години
не е редно да си против растежа в твзи трудни времена... мегаквартала гарантира висока цена на имота ти!...като искаш дървета и трева, обратно на село!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Изкупете заградения парцеб в Южен парк, при мол Парадайс, и завъртете няколко алеи, стана мега квартал вече там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още