IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за ремонт на ул. "Шишман" не предвижда маси пред търговските обекти

Местата за паркиране по улицата ще са 56, стана ясно по време на обществено обсъждане

21:44 | 25.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Проектът за ремонт на улица „Цар Иван Шишман“ не предвижда възможност за поставяне на маси пред търговските обекти. Очевидно е, че на улицата няма място за заведения и тераси на открито. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков при обществено обсъждане на проекта за ремонт на централната столична улица, който започна да се изпълнява в началото на май.

Отделно от проекта обаче ще бъде представена схема, която главният архитект се ангажира да бъде изготвена в рамките на два месеца, изследваща къде може в бъдеще, ако има интерес, да бъдат разположени маси. Тази схема ще има отделно обсъждане от настоящия проект, стана ясно по време на обсъждането със собственици на имоти по улица „Шишман“ и съседните улици.

„В цялостното решение за ул. „Граф Игнатиев“ направихме обща схема пред всеки един търговски обект за разполагане на бъдещи заведения, независимо дали в момента обектът функционира като магазин за обувки или като аптека. Целта на тази схема е да предотврати това, което се случи на бул. „Витоша“, обясни Здравков.

Той допълни, че тази схема дава възможност за пешеходно преминаване пред всеки един търговски обект, така че когато се появи наемател на заведение, което в този момент функционира като магазин за обувки, да знае какво е мястото, в което може да се разположат маси, за да не се създават препятствия за пешеходното придвижване.

„Успоредно работим по стандарт за оформяне на летните градини и тераси, за да се предотврати и възможността за създаване на обекти тип преместваеми павилиони, които се появиха по бул. „Витоша“. Предстои той да бъде внесен в Столичния общински съвет“, посочи Здравков.

Живеещите по улица „Шишман“ и съседните улици, които присъстваха на обсъждането, изразиха категорично несъгласие с поставянето на маси и столове на паркоместата пред заведенията за обществено хранене – барове, сладкарници ресторанти. В сайта Peticiq.com вече е организирана подписка по темата, в която досега са се включили 320 души.

По време на дискусията стана ясно още, че с паркоместата по вече ремонтирания участък от ул. „Шишман“  - от „Граф Игнатиев“ до ул. „Паренсов“, местата за паркиране по улицата ще са 56.

Процедурата за ремонт на централната градска част, в който влиза и ул. "Шишман", стартира в рамките на европейски проект, финансиран със средства от оперативната програма „Регионално развитие". Тя стартира през 2013 г. и обхвана четири зони - контактната зона от ул. „Граф Игнатиев“ до Орлов мост, ул. „Граф Игнатиев“ с прилежащите пространства около улиците „Иван Шишман“, „Шести септември“, „Солунска“, пространството пред Националната художествена галерия и зоната около катедралата „Св. Александър Невски“ с прилежащите градинки "Кристал" и "Климент Охридски" и напречните връзки, които трябва да създадат напречна пешеходна свързаност на цялата централна градска част.

„Проектите бяха изработени, за да се подобри цялостната пешеходна свързаност, общата среда и градска достъпност. Част от тези проекти вече са финализирани. За Зона 2 в частта на „Граф Игнатиев“ и „Солунска“ вече има приемателна комисия и обектът вече е приет“, каза Здравков.

Приключени са и дейностите в градинките „Кристал“ и „Климент Охридски“ пред Софийския университет. Улица „Шишман“ с избрания си профил вече еднозначно е изпълнена в участъка от „Граф Игнатиев“ и ул. „Паренсов“, посочи главният архитект.

Той допълни, че целта е проектът да бъде завършен в рамките на оперативната програма „Регионално развитие“.

Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти България виж още

Коментари

Финанси виж още