IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните логистични имоти в София и близките индустриални зони намаляват двойно

Активното търсене на пазара е довело до лек ръст на наемите на първокласни индустриални бази в София

16:19 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andi Rice/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andi Rice/Bloomberg

34 204 кв. м логистични площи са наети в София през първото тримесечие на тази година. Основен двигател на пазара са разрастванията на търговците на дребно, логистичните и дистрибуторските компании. Началото на годината е било поредното тримесечие на висока активност, която е довела до лек ръст на наемните нива. Това става ясно от данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за първото тримесечие на 2022 г.

Осезаемо понижение в дела на незаетите площи в индустриалния сегмент отчитат още от компанията. При 4,1% към края на 2021 година - към началото на 2022 година този процент намалява двойно до 2%.

„През изминалата година пазарът на индустриални имоти получи силен тласък, отчасти заради засиленото търсене на площи за складиране покрай пандемията и ръста на онлайн търговията. Това стимулира много предприемачи да инвестират в строителството на логистични проекти под наем и доведе до временно увеличение на незаетите площи, докато новото предлагане бъде усвоено от пазара“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти иразвитие на парцели“ в Cushman&Wakefield Forton.

От компанията допълват, че през последното тримесечие е завършен само един обект – логистичен център на DHL в района на летището с площ от малко над 5000 кв. м. Слабият ръст на предлагането в комбинация с устойчивото търсене от страна на наемателите са довели до спад на свободните площи.

Повечето запитвания за наем са за средни по размер логистични площи в районите на Околовръстен път или в новоизграждащите се индустриални зони в Елин Пелин и Божурище. В рамките на града се търсят по-малки площи до 1000-2000 кв.м за обслужване на вътрешноградска дистрибуция.

Към началото на годината общо 423 хил. кв. м складови, производствени и логистични площи са в строеж в София и близките индустриални зони. Около 40% от тези имоти са спекулативни проекти, т.е. планирани за отдаване под наем. По-голямата част от изграждащите се площи са разширения на собствени производствени и складови бази.

Наемните нива в първокласни индустриални бази в София отбелязват лек ръст до 4,4 евро на кв. м за средноголеми обекти при 4 евро на кв. м към края на 2021 г., отчитат още от Cushman & Wakefield Forton.

Причината са нарастващите оперативни разходи и активното търсене на пазара. Модерните складови площи над 10 хил. кв. м се отдават на цена от 4 евро на кв. м. Доходността при сделки в най-високия сегмент от пазара е останала стабилна на нива от 7,5% с тенденция тази стойност да се запази през следващите тримесечия.

Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още