IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалските банки продават имоти с отстъпка, за да съживят пазара

На финансовите институции се падат над 20% от всички продажби в страната през тази година

14:02 | 03.04.13 г. 1
Португалските банки продават имоти с отстъпка, за да съживят пазара

Португалските кредитори предлагат хиляди иззети от неплатежоспособните им собственици жилища на занижени цени, след като инвестициите в имоти в страната паднаха до най-ниското си ниво от 10 години, пише Bloomberg.

Очаква се през тази година банките в Португалия да продадат около 10 000 къщи и апартаменти, или 22% от общите продажби в страната, спрямо 6000 жилища през миналата година, твърди Мануел Аварес, регионален директор на брокера на имоти Re/Max Portugal.

"Банките трябва да се отърват от имотите, които държат, а за да го сторят, трябва да създадат търсене", отбелязва Уолтър Фабрека, който ръководи отдела за капиталови пазари в Португалия на компанията за имоти Jones Lang LaSalle Inc. "Търсенето трябва да бъде създадено чрез големи отстъпки", допълва той.

Хилядите активи за продан са доказателство за трудностите, пред които са изправени собствениците на жилища в Португалия, след като страната поиска спасителен заем за 78 млрд. евро от ЕС и МВФ през 2011 г. Очаква се отстъпките да привлекат нови инвеститори и да помогнат на пазара да се възстанови, прогнозират брокери.

"След дълъг период на изчакване най-накрая започва ясно да се проявява търсене на активи с добавена стойност и лоши имоти от страна на фондове с опортюнистични пари", посочи компанията Jones Lang в доклад миналия месец. "Тази тенденция ще продължи и ще се засили през 2013 г.".

Инвестициите в имоти в Португалия отчетоха спад с 38% през 2012 г. спрямо 2011 г. до 1235 млн. евро - най-ниското ниво за последните 10 години, сочат данни на Jones Lang. През миналата година цените регистрираха понижение за втора поредна година, като намаляха с 2,2%.

Според Ерик ван Лойвен, управляващ партньор на Cushman & Wakefield, през миналата година имотният сектор в Португалия е отчел най-лошите си резултати от десетилетия насам, като цените на бизнес имотите са намалели с 50%. Той също е на мнение, че местните трябва да започнат да продават активи с отстъпки, за да може пазарът да се съживи.

Banco Comercial, вторият по големина листван кредитор в Португалия, продава над 700 жилища, офиси и складове, иззети от неплатежоспособни собственици, с отстъпки до 12% под пазарната им цена на физически лица, които ще имат възможност да се конкурират за тях до края на май.

Банката и Caixa Geral de Depositos, която се контролира от държавата, провежда месечни търгове на имоти из цялата страна.

Правителството се опитва да привлече и чуждестранни купувачи. Миналата година то обяви, че е готово да предостави на граждани от държави извън ЕС жителство или "златни визи", стига те да инвестират над 500 000 евро в имоти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sisiko
преди 11 години
"Търсенето трябва да бъде създадено чрез големи отстъпки"Е това го обясни на нашите "умни" банкстери, дето чакат втория бум. Хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още