IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската банка La Caixa пуска на пазара имоти "на килограм"

Финансовата институция ще обяви а продажба проблемни имоти за 1,5 млрд. евро, за да прочисти баланса си

17:26 | 10.04.13 г. 4
Испанската банка La Caixa пуска на пазара имоти "на килограм"

Испанската банка La Caixa иска да продаде пакет от 12 хил. имота за над 1,5 млрд. евро, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Осакатени от срива на имотния пазар в Испания преди пет години, местните банки започват да правят по-сериозни опити да прочистят балансите си от принудително иззети жилища и други имоти, след като миналата година по нареждане на правителството направиха огромни отписвания.

До момента обаче големи сделки на пазара на проблемни имоти са рядкост, въпреки засилващия се интерес от страна на международни инвеститори, най-вече компании за частен капитал и хедж фондове.

До момента цените бяха сериозна пречка за реализирането на проблемните имоти на пазара, тъй като инвеститорите искаха отстъпки, които за банките в повечето случаи бяха твърде големи.

Според източниците на информационната агенция пакетът от проблемни имоти, който La Caixa ще пусне на пазара, включва жилища в Мадрид, Барселона и други големи градове.

Този вид активи се продават или отдават под наем по-лесно от имотите в отдалечени комплекси, построени по време на бума в сектора, и успяват да привлекат повече инвеститори, които може да платят и по-висока цена, отбелязва агенцията.

Освен към имотите международните инвеститори напоследък проявяват интерес и към испански фирми, управляващи имоти или обслужващи ипотечни дългове, много от които са собственост на испански банки, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Абе не знам дали е на килограм - излизат по 125'000 евро парчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
mick
преди 11 години
Отделно при нас балонът е много по-голям, заради изкуствено задържане и на данък сгради и липсата на данък върху земите. А и така общините нямат пари за инфраструктура и не създават работа. Също така собствениците също не могат да си поддържат имотите и също не създават работа, просто защото много от тях не използват имотите си ефективно и реално не печелят от тях - не създават продукт с тях. Образно казано ги държат заключени и разпадащи се. Или пък живеят в скъпи жилища при положение че имат ниски доходи. Което също е непазарно и пречи на икономиката. Имотите са основните активи на една икономика и колкото са по-скъпи и по-неизползвани толкова по-лошо за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Всъщност задържането на имотите и изкуствено държане на балонирани цени пречи на икономиката да се възстанови. Защото реално противоречията и причините за кризата си стоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Крайно време е да се случи и в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още