IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи инвеститори атакуват жилищния пазар в САЩ

Засилват се опасенията за балон на пазара на подценени жилища

09:44 | 22.04.13 г.
Големи инвеститори атакуват жилищния пазар в САЩ

Големи инвеститори наливат безпрецедентни суми в имоти, ударени тежко от жилищната криза в САЩ, като съживяват пазарите, но в същото време и засилват опасността от още един балон, предизвикан от Wall Street, пише The Washington Post.

Привлечени от възможността за двуцифрена печалба от наеми и препродажба на жилища, чиито цени се сринаха по време на кризата, хедж фондове, инвеститори от Wall Street и други институции масово изместват индивидуалните купувачи.

Някои анализатори са обезпокоени, че именно големите инвеститори разграбват изгодните сделки и евентуалните големи печалби.

"Има вероятност именно Wall Street, банките и богатият 1% от населението да спечелят най-много от това", твърди консултантът Джак Маккейб. "В същото време американците с по-ниски доходи ще загубят възможността за осъществяването на американската мечта ", допълва той.

Според експерти институционалните инвеститори, които в някои случаи наддават за стотици жилища дневно, представляват 70% от продажбите на пазара във Флорида. През последните две години на тях се падат и повечето покупки в другите части на страната, където жилищните цени се съживяват активно.

Напливът от инвеститори може да даде обяснение защо цените нарастват в онези райони от САЩ, които бяха най-тежко засегнати от жилищния срив, въпреки високата безработица и сравнително малкото нови ипотеки, отпускани от кредиторите. През миналата година в района на Финикс жилищата поскъпнаха с 23%, в Лас Вегас - с 15%, в Тампа - с 9%, а в Маями - с 11%, според индекса на Case-Shiller. В национален мащаб цените са с над 8% над нивата от предходната година.

Способността на инвеститорите да плащат в брой им помага да изкупуват голяма част от "лошите" жилища, които продължават да наводняват пазара. Брокери и други играчи от бранша във Флорида твърдят, че традиционните купувачи, дори и онези от тях, които могат да получат финансиране на един все още затегнат пазар на кредитиране, не успяват да се конкурират с парите в брой на големите инвеститори.

Преди жилищната криза големите инвеститори почти никога не купуваха еднофамилни жилища, основно поради бавната възвръщаемост и скъпото управление на имотите под наем. Но сега на фона на все още ниските цени и лихви в съчетание с високите цени на акции, които ограничават възможностите за възвръщаемост от други сектори, те виждат възможност за добри печалби от този клас активи.

Активността на големите инвеститори повишава цените, което е добре за повечето собственици с ипотеки, по-големи от стойността на жилищата им. Но за хората, които не могат да се доберат до най-изгодните сделки, това означава по-дълъг и по-бавен процес на натрупване на капитал.

Засилва се и опасността за спад на цените в бъдеще, когато инвеститорите загубят интерес или пък решат да разпродадат имотите си, посочва The Washington Post.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още