IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Кипър одобри данък върху имотите

Администрацията на острова започва да събира информация за незаконни луксозни къщи, чиито собственици не са плащали данъци

10:08 | 25.04.13 г.
Правителството на Кипър одобри данък върху имотите

Правителството на Република Кипър одобри нов данък върху недвижимите имоти, което е едно от условията на външните кредитори за отпускането на първия транш от международната финансова помощ за острова в размер на 10 млрд. евро, съобщават медиите в Никозия.

Очаква се в следващите дни данъчният законопроект да влезе в парламента.

Предвижда се да бъде въведено стъпаловидно облагане на имотите, като данъчните ставки започват от 0,4 на сто и стигат до 1,8 на сто за имоти на стойност три милиона евро.

За имотите на стойност от 40 хил. до 120 хил. евро данъкът ще е 305 евро, от 170 хил. до 300 хил. евро - около 1 500 евро.

Според сегашното законодателство в Кипър близо 78 хил. собственици на жилища са освободени от плащане на данък имот, тъй като по цени от 1980 г. техните домове са на изключително ниска стойност и не подлежат на облагане.

Имаше предложение за данъчно облагане, което предвиждаше всички имоти над 40 хил. евро да бъдат облагани, но то бе отхвърлено. Срещу него скочиха хотелиери и собственици на земи, според които идеята ще вкара икономиката на страната в още по-голяма рецесия.

Целта на кабинета е постъпленията в хазната от новия данък да достигнат 75 милиона евро годишно.

Правителственият говорител Христос Стилианидис обяви, че има цели райони в Лимасол, Никозия и Ларнака, където къщи за милиони евро са без необходимите разрешителни за строеж и чиито собственици не плащат данъци. Той поясни, че ще бъде събрана информация за тези незаконни постройки.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още