IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата на Острова са се повишили най-силно от 6 години през май

Търсенето в страната се възстановява колебливо

09:24 | 27.05.13 г.
Цените на жилищата на Острова са се повишили най-силно от 6 години през май

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бърз темп от шест години насам през май благодарение най-вече на югоизточните райони на страната, сочат предварителните данни на компанията Hometrack, цитирани от Financial Times.

Търсенето започва да се завръща и на други места, макар и по-колебливо, като се очаква също да подкрепи ценовите равнища.

Както анализаторите, така и брокерите са единодушни, че държавната схема в подкрепа на жилищния пазар не е единствената причина за оживлението. Тя със сигурност засилва доверието, но търсенето се възражда и благодарение на по-силната икономика и по-добрия достъп до ипотеки, отбелязва изданието.

По-ефективната част от схемата "Помощ за покупка" все още не е започнала. Тя се състои от два елемента: заеми за хора, купуващи нови жилища, и държавни гаранции за ипотеки с високо съотношение между кредита и стойността на имота на обща стойност 130 млрд. паунда. Втората част, целяща да компенсира ефекта от нежеланието на банките да отпускат кредити на купувачи с малки депозити, ще стартира догодина.

Миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) се присъедини към предупрежденията, че тези ипотечни гаранции ще засилят търсенето, но вероятно няма да увеличат предлагането. "Резултатът ще е основно увеличение на жилищните цени, което ще работи срещу целта да се увеличи достъпът до жилища", посочи фондът в доклад за британската икономика.

Според Саймън Буринсън, главен икономист в Кралския институт на сертифицираните оценители на имоти, леко повишение на цените на жилищата вероятно ще окаже положителен ефект на места, където активността все още е много слаба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още