IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба се връща към голф игрищата

До няколко месеца започва строителството на първия от серия бляскави комплекси, с които страната ще привлича богати туристи и купувачи на имоти

13:27 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Игрището на кубинския полуостров Варадеро се намира на 135 км&nbsp;от столицата Хавана. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Игрището на кубинския полуостров Варадеро се намира на 135 км от столицата Хавана. Снимка: Ройтерс

Очаква се скоро да започне изграждането на първия луксозен голф комплекс в Куба, след като правителството на страната се споразумя с инвеститорите в игрището с 18 дупки по проект на голф легендата Тони Джаклин, съобщи онлайн изданието propertywire.com.

Луксозният Carbonera Club ще се строи от британската компания Esencia. Това е първият от още няколко подобни проекта, чиято реализация се обмисля в момента, 50 години след като Фидел кастро затвори голф игрищата в Куба с обвинение, че са елитарни.

Министърът на туризма на страната Мануел Мареро потвърди, че правителството в Хавана е постигнало споразумение с Esencia и ще бъде направен джойнт венчър, който да изгради съоръжението върху крайбрежен имот с площ 170 ха.

Компанията съобщи, че самите строителни работи вероятно ще започнат в началото на следващата година. Освен самото голф игрище се предвижда изграждането на 650 ексклузивни вили и апартаменти, както и хотел, тенис кортове, спа и яхт клуб.

Мареро потвърди също така, че се работи и по други подобни проекти. Очаква се скоро да бъде официално обявен голф проект на китайска компания, а предложения за подобни съоръжения са отправили испански, виетнамски и руски строители.

Кубинското правителство цели да увеличи броя на туристите и чуждите инвеститори в имоти, затова не е чудно, че подкрепя подобни проекти. Мануел Мареро посочи, че Куба има потенциал да се превърне в първокласна дестинация за голф ваканции, която да привлича туристи и играчи от целия свят.

Преди управлението на Фидел Кастро в Куба имаше повече от 7 голф игрища, редовно посещавани предимно от богати американски граждани. В момента функционира само 1 голф игрище с 18 дупки, което отгови врати през 90-те години на миналия век.

В момента туризмът е вторият най-голям източник на приходи на "Острова на свободата". През миналата година 2,8 млн. души са посетили Куба, като повечето от тях са отсядали на принципа на ол инклузив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още