IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг превърна бивше летище в круизен терминал

Местните власти искат да привлекат богатите китайски туристи и да се превърнат в азиатски хъб за луксозните лайнери

14:08 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Хонконг превърна бивше летище в круизен терминал

Хонконг превърна бившото летище Каи Так в криузен терминал на стойност 8,2 млрд. хонконгски долара (1,1 млрд. щатски долара), предаде Bloomberg.

Това е част от плана на местните власти да привлекат повече богати китайски туристи и да се превърнат в азиатски хъб за луксозните лайнери.

Засега делът на китайските круизи е значително по-малък на фона на дела на тези от САЩ и Европа, но пък пазарът е обещаващ, тъй като годишният растеж е двуцифрен, посочват анализатори.

Очакванията са до 2-3 години Китай да изпревари Великобритания и да стане вторият най-голям пазар на Royal Caribbean след САЩ заради нарастващото търсене на круизи от разширяващата се средна класа в страната.

Терминалът в Хонконг е вторият в региона след този в Сингапур, който ще може да приема и обслужва и най-големите круизни кораби.

Очаква се и други азиатски градове да се опитат да се възползват от растящия круизен пазар. Според прогнозите на Cruise Market Watch туристите, избрали круиз за своята ваканция, ще се увеличат с 3,3% на годишна база през настоящата година до 20,9 млн. души.

Летището Каи Так, което е открито през 1925 г., се считаше за едно от най-трудните за кацане. То беше закрито през 1998 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още