IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка в Нова Зеландия предприе мерки за охлаждане на жилищния пазар

Ограничава се отпускането на ипотеки, които надхвърлят 80% от стойността на сделката

13:29 | 23.08.13 г.
Централната банка в Нова Зеландия предприе мерки за охлаждане на жилищния пазар

Централната банка на Нова Зеландия предприе мерки за предотвратяване на евентуален балон на „нагорещения“ пазар на жилища в страната, като въведе ограничения за максималния размер на ипотечните кредити и изисквания за първоначалната вноска, съобщи Financial Times.

Греъм Уилър, гуверньор на Резервната банка на Нова Зеландия, заяви, че от 1 октомври банките ще могат да отпускат ипотечни кредити, надхвърлящи 80% от стойността на сделката, до 10% от общия обем кредити за нови жилища.

Той допълни, че мярката цели да забави ръста на жилищното кредитиране и инфлацията на жилищните цени, като намали риска от сериозна низходяща корекция, която би навредила на финансовия сектор и икономиката като цяло.

Ограниченията не са неочаквани. Още от края на миналата година централната банка на страната изразява открито опасенията си от бързия растеж на жилищните цени и рисковете, които създават те.

Според официални данни средните цени на жилищата са на рекордни нива до голяма степен заради най-големия град Оукланд и засегнатия от земетресение Крайстчърч, където търсенето надвишава предлагането. Средните цени на жилищата са нараснали с 8,6% през 12-те месеца до юли.

Уилър отново отправи предупреждение към банките да не заобикалят мерките с нови видове кредитни пакети.

Анализатори обаче изразиха скептицизъм към ефекта от предприетите ограничения. "Подозираме, че с времето жилищните цени ще достигнат същите нива, каквито биха достигнали и без рестрикциите - може би с по-бавно темпо, с по-малко кандидат-купувачи, но в крайна сметка така или иначе ще достигнат една и съща точка", коментира Доминик Стивънс, главен икономист в Westpac.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още