IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелският сектор в Ирландия се отърсва от кризата

Туристите започнаха да се завръщат в страната, заетостта на хотелите се повишава, а оттам се засилва и апетитът на инвеститорите

11:00 | 26.08.13 г.
<p>
	На пазара на хотели в Ирландия, особено в Дъблин, започнаха да навлизат големи международни инвеститори.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

На пазара на хотели в Ирландия, особено в Дъблин, започнаха да навлизат големи международни инвеститори. Снимка: Ройтерс

"Зомби" хотелите, които осейваха пейзажа в Ирландия, започват или да се съживяват, или да изчезват, пише Bloomberg.
 
Преди 4 години затъналите в дългове хотели в страната се примиряваха с все по-малкия брой посетители и нови конкуренти, финансирани от нарастващото ипотечно кредитиране по време на годините на бума. Именно тогава се появиха т. нар. "зомби" хотели, които намаляваха цените си само и само за да продължат да работят и да се възползват от данъчните облекчения, въведени по време на бума.
 
Сега нарастващото търсене на стаи, което е най-силно в Дъблин, кара инвеститори от цял свят да купуват хотели в страната. През 12-те месеца до края на юни ирландската столица е генерирала повече приходи на стая от всеки друг водещ град в Европа, сочи изследване на компанията STR Global.
 
"На пазара има доста капитал и хората смятат, че хотелите отново са добра инвестиция", коментира Кевин Макгиликъди, управляващ директор на Brehon Capital Partners. Фирмата за частен капитал от Дъблин и партньорът ѝ Midwest Holding AG купиха Ritz-Carlton Powerscout близо до Дъблин през февруари, а през април откриха петзвездния Marker.
 
Brehon можеше да купи и Trinity Capital Hotel в Дъблин, ако американският милиардер Джон Малоун не беше платил около 35 млн. евро за имота със 195 стаи този месец, според източници, запознати със сделката.
 
Туризмът, който е една от най-големите индустрии в Ирландия, бе опустошен от глобалната финансова криза, като между 2008 и 2010 г. броят на посетителите в страната падна с 23%. Търсенето на хотели се изпари, което понижи заетостта до 59% през 2009 г., сочат данни на консултантската и счетоводна компания Crowe Horwath LLP.
 
Оттогава обаче броят на туристите започна да нараства. Заетостта през миналата година се е повишила до 64% спрямо 61% през 2011 г. В Дъблин резултатите са още по-добри - 74% спрямо 71%.
 
Тези цифри се отразяват и на пазара на имоти. От септември 2011 г. насам цените на хотелите в центъра на Дъблин са скочили с около 20%, сочат данни на CBRE Group Inc. и Savills Plc.
 
На фона на ръста на заетостта в хотелите на пазара навлизат чуждестранни инвеститори като Малоун и Елена Батурина - най-богатата жена в Русия. Батурина купи Morrison Hotel в Дъблин за 30 млн. долара миналата година.
 
От началото на тази година собствениците на хотели в Ирландия са продали или са се договорили да продадат 21 хотела за над 170 млн. евро. До края на тази година е възмножно сумата да достигне 300 млн. евро, прогнозират експерти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още