IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония орязва Олимпийския стадион в Токио

Съоръжението е твърде мащабно и строителството му ще струва скъпо

11:21 | 24.10.13 г.
<p>
	Проектът за Олимпийския стадион, подготвен от Заха Хадид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проектът за Олимпийския стадион, подготвен от Заха Хадид. Снимка: Ройтерс

Япония ще намали мащабите на проекта за олимпийския стадион в Токио, след като няколко архитекти предупредиха, че съоръжението е твърде голямо и скъпо, предаде АП.

Хакубун Шимомура – министър на образованието, науката и спорта, коментира пред парламента, че стадионът, който е проектиран от Заха Хадид, ще струва 300 млрд. йени (3 млрд. долара), което е „твърде много за бюджета“.

По първоначални оценки обаче съоръжението с 80 хил. места ще струва 130 млрд. йени (1,3 млрд. долара). Новата, по-висока оценка на разходите е заради изграждането на съпътстващата инфраструктура и ремонтите на околното пространство.

„Трябва да обмислим вариатни за намаляване на мащабите“, коментира Шимомура в отговор на въпрос от депутат. „Градското планиране трябва да отговаря на нуждите на хората“, допълва той.

Плановете за олимпийския стадион бяха одобрени по-рано тази година и от градските власти, и от централното правителство. Забележките на Шимомура обаче са сигнал за политическа промяна.

Министърът не даде подробности за това как точно ще бъде преправян проектът, но подчерта, че дизайнът ще бъде запазен.

Шимомура обясни също така, че ще се запазят всички основни характеристики на съоръжението, които са необходими за домакинството на Олимпийските игри през 2020 г.

Стадионът ще замени старото съоръжение с 54 хил. места, което беше построено за Олимпиадата през 1964 г., припомня АП.

От офиса на Заха Хадид коментират, че съоръжението е „гъвкаво“ и може да се използва за всякакви събития и след края на Олимпиадата. Архитектите обаче настояват всякакви промени да бъдат обсъждани с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още