IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио и Олимпиадата - какво следва за строителството и икономиката като цяло?

Въздействието на игрите върху БВП ще е слабо и краткотрайно, но те ще изиграят важна роля за подобряването на бизнес доверието в Япония

09:30 | 18.09.13 г.
Токио и Олимпиадата - какво следва за строителството и икономиката като цяло?

Новината, че Токио ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2020 г. предизвика вълна от “розови” прогнози как щедрите държавни разходи ще подпомогнат амбициозния план на Шиндзо Абе за реформи, известен като "абеномика".

Със сигурност би било чудесно да станем свидетели на това как все още третата по големина икономика в света се изправя на крака след повече от две "загубени десетилетия", пише свой анализ онлайн изданието World Property Channel.

По повод на игрите в строителни проекти в Япония ще бъдат инвестирани около 3,9 млрд. долара, включително за изграждането на нови спортни съоръжения и ремонт на 15 съществуващи обекта. Само националния стадион, проектиран от прочутия архитект Заха Хадид, ще струва 130 млрд. йени (около 1 млрд. долара).

Ще се превърнат ли игрите в четвъртата стрела на Абе, освен трите, които той вече обяви (стимули, печатане на пари и реформи)?

Строителната индустрия със сигурност има добри причини да се радва. Не е сигурно обаче, че засилването й ще обхване и по-широката икономика и дали ще има полза за сектора на имотите като цяло.

Предишният опит на Япония с Олимпийските игри не е особено окуражаващ. След като Нагано спечели домакинството на зимните Олимпийски игри през 1998 г., Юничи Амагучи, който отговаряше за комитета по организиране на кандидатурта на малкия град, изгори всички документи, съдържащи информация как градчето е успяло да спечели в надпреварата. Той заяви, че това е знак на "учтивост" към членовете на Международния олимпийски комитет (МОК), избрали Нагано, тъй като разкритията в документите "могат да им причинят неприятно усещане".

Все пак той описа съдържанието им, като отбеляза, че Нагано е поел разходите по посещението в Япония на 62-ма членове на МОК и техните придружители в първа класа, настанил ги е в луксозни хотели в Нагано и Киото, забавлявал ги е с гейши и е организирал разходки с хеликоптер. За всеки един от тях са похарчени най-малко по 100 000 долара. Много от официалните лица били от държави без сняг, които не участват в зимната Олимпиада.

Когато Токио бе домакин на Олимипадата през 1964 г., Япония построи влака-стрела Токио-Осака, за да улесни пътуването до Киото, въпреки че нито едно от събитията не се състоя извън столицата.

Със сигурност за 2020 г. Япония ще предприеме мащабно строителство. Една от основните причини Токио да не спечели домакинството на игрите през 2016 г. бяха малките квартали за спортистите. Сега олимпийското селце ще е разположено на цели 44 хектара в Токийския залив в Харуми и ще е с 40% по-голямо от първоначалния план.

Апартаментите в района, който е само на няколко километра южно от центъра на града, могат да поскъпнат с 20%, според компанията за недвижими имоти Sanyu Appraisal Corp. Около 84% от местата, където ще се провеждат състезанията, ще са на по-малко от 5 км разстояние от селцето и до тях ще може да се стига за по-малко от 20 минути.

Освен всичко останало, властите в Токио планират да създадат и зелени площи от 433 хектара и да засадят 1 млн. дървета край пътищата.

Според Societe Generale прякото въздействие от игрите върху японската икономика ще е едва 0,6% от БВП и ще бъде "краткосрочно". В същото време обаче те ще изиграят важна роля за подобряването на бизнес доверието в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още