IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hilton иска да набере 2,7 млрд. долара

Хотелският гигант планира да продаде 130 млн. акции за до 21 долара всяка

22:14 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Hilton иска да набере 2,7 млрд. долара

Хотелската верига Hilton планира да набере милиарди долари със своето първично публично предлагане (IPO). Плановете са за продажбата на до 130 млн. акции на цена в диапазона 18 - 21 долара, заяви веригата, която е собственост на финансовия инвеститор Blackstone.

Така в най-добрия случай концернът може да получи при своя борсов дебют 2,7 млрд. долара. Като цяло около 13 процента от акциите на хотелската верига ще бъдат предложени на пазара. Това ще бъде най-голямото публично предлагане на хотелска верига, и третото по големина в САЩ през тази година. С парите Hilton иска да изплати част от дълга си.

Blackstone възнамерява да използва IPO-то за едно първо излизане от компанията и ще получи в най-благоприятния случай около половината от приходите. Американският финансов инвеститор купи Hilton през 2007 г., малко преди рухването на жилищния балон в САЩ и избухването на финансовата криза за рекордната цена от 26 млрд. долара, , включително дългове. Целта бе на бранда да се вдъхне нов живот, а част от задачата на компанията за частен капитал бе да възвърне някогашното величие на Waldorf Astoria. С IPO-то Blackstone иска да се възползва от възстановяването на пазарите на недвижими имоти и борсите. 

Към основаната през 1919 г. от Конрад Хилтън компания сега принадлежат 4000 хотела със 650 000 стаи в 90 страни. Общо десет хотелски марки са обединени под шапката - луксозни хотели като Waldorf Astoria , както и места за настаняване на бизнесмени с марката Double Tree до по-евтините Hampton.

През 2012 г. Hilton отчете приходи от продажби в размер на 9,3 млрд. долара и печалба от 352 млн. долара. 

За шестте месеца до юни Hilton отчете печалба от 189 млн. долара при общи приходи за 4,6 млрд. долара спрямо съответно печалба от 260 млн. долара и приходи от 3,9 млрд. долара за същия период на 2007 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още