IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лошата" банка на Ирландия ускорява продажбата на активи

Агенцията планира да продаде имоти и кредити за най-малко 1 млрд. евро догодина

16:33 | 11.12.13 г.
"Лошата" банка на Ирландия ускорява продажбата на активи

"Лошата" банка на Ирландия ускорява продажбата на имотите в портфейла си в опит да спечели от нарастващото инвеститорско доверие в икономическото възстановяване на страната, предаде Financial Times.

Националната агенция за управление на активи (NAMA), създадена, за да прочисти ирландските банки от проблемните им заеми за сектора на имотите, планира да продаде недвижимости и кредити за най-малко 1 млрд. евро догодина.

Тя продаде първия си голям портфейл от кредити за бизнес имоти с номинална стойност от 800 млн. евро през май на фирма, свързана с американската компания за частен капитал Starwood Capital. Сделката бе за около 200 млн. евро, припомня изданието.

По последни данни цените на жилищата в Дъблин са скочили с 15% за изминалата една година, а доходността от бизнес имоти пада бързо заради нарасналия интерес към пазара.

NAMA бе основана в разгара на имотната и банкова криза в Ирландия. Кредиторите поискаха от Дъблин, като част от условията за отпускане на спасителен заем от 67,5 млрд. евро, да бъде основана специална агенция, която да „прочисти“ балансите на банките.

"Лошата" банка имаше трудно начало, като загубите ѝ бяха по-големи от първоначално очакваните.

Цените на бизнес имотите в Ирландия паднаха с над 60%, а разпределянето на огромния портфейл от заеми, оценяван на 32 млрд. евро, се забави. Сега обаче тя печели от подобряващата се икономическа обстановка и международния интерес към страната.

От основаването си преди три години NAMA, една от най-големите компании за имоти в света, е набрала 15 млрд. евро в брой - 10 млрд. евро от продажба на имоти и 5 млрд. евро от доходи от имоти под наем, допълва FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още