IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания устойчиво вървят нагоре

Лондон продължава да е основен двигател на повишенията заради резкия ръст на търсенето и слабото предлагане

11:47 | 30.12.13 г.
Цените на жилищата във Великобритания устойчиво вървят нагоре

Цените на жилищата във Великобритания са се повишили и през декември за пореден месец. Ръстовете ще продължат и през 2014 г., като отново ще са подклаждани от повишенията в Лондон и Югоизточна Англия, посочва консултантската компания Hometrack Ltd., цитирана от Bloomberg.

Цените в Англия и Уелс са нараснали с по 0,5% през декември спрямо ноември, сочи статистиката на компанията. На годишна база е отчетен ръст от 4,4%.

Най-силно е повишението на цените на жилищата в Лондон – съответно 9,1% и 5%.

Същевременно цените на имотите в Северна Англия са се понижили с 0,5%, отчитат от компанията.

“Пазарните условия стимулират повишението на цените, но ръстовете ще се концентрират в южната част на Англия”, посочват от Hometrack в редовния си месечен доклад.

Сериозното несъответствие между търсенето и предлагането през тази година напомпа цените на жилищата на Острова до рекордно високи равнища. Ръстовете обаче ще продължат и през 2014 г., прогнозират консултантите.

През 2013 г. търсенето на жилища се е увеличило с 25 на сто, най-вече заради правителствените стимули за купувачите на първи дом и по-достъпните ипотеки. Предлагането на пазара обаче е нараснало със само 6 на сто, сочат данните на компанията.

Бумът на пазара на имоти притесни и Английската централна банка. Тя реши да спре стимулите за ипотечното кредитиране, а управителят й Марк Карни потвърди, че институцията продължава да наблюдава пазара.

Ипотечният кредитор Halifax прогнозира наскоро, че през следващата година цените на жилищата във Великобритания ще се повишат с между 4 и 8 на сто. Компанията обаче успокоява, че ситуацията на пазара все още е далеч от балона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още