IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Сингапур с първи спад от седем тримесечия насам

Рекордните жилищни цени и ниските лихви предизвикаха опасения от жилищен балон

12:41 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищните цени в Сингапур с първи спад от седем тримесечия насам

През последното тримесечие на миналата година жилищните цени в Сингапур са паднали за първи път от близо две години, предаде Bloomberg. Така ръстът им за годината е най-нисък от 2008 г. на фона на ограничителните мерки за жилищните заеми, които охладиха цените във втория най-скъп пазар на жилища в Азия. 



Индексът на частните жилищни имоти на острова-държава се е понижил с 0,8% до 214,5 пункта през трите месеца до 31 декември, след като се покачи с 0,4% през третото тримесечие, сочат предварителни данни на Агенцията за градско преустройство. Спадът е първият от първото тримесечие на 2012 г. насам. През 2013 г. цените като цяло се се увеличили с 1,2% в сравнение с отчетения през 2012 г. ръст с 2,8%. Това е най-малкото годишно повишение от спада с 4,7% през 2008 г.

Рекордните жилищни цени и ниските лихви предизвикаха опасения от жилищен балон и накараха правителството да разшири кампанията, започната през 2009 г., чиято цел е да ограничи спекулациите на пазара на имоти. През юни Сингапур обяви нови правила за начина, по който финансовите институции отпускат жилищни заеми на физически лица. Те допълниха предишните мерки, включващи нови данъци и по-високи първоначални вноски.

"Мерките са много ефективни и ограничиха финансането за покупки на жилища", коментира Дейвид Нойбронер от Jones Lang LaSalle Inc. в Сингапур. "Правителството постигна онова, което искаше".

Експертът прогнозира, че през тази година жилищата в страната могат да поевтинеят с 10%, като по думите му правителството едва ли ще въведе допълнителни ограничителни мерки на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още