IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът за имотите в Италия спъва възстановяването на пазара

Новата данъчна система ще ограничи печалбите от покупката на жилище с цел отдаване под наем, според експерт

11:08 | 15.01.14 г. 1
Данъкът за имотите в Италия спъва възстановяването на пазара

Плановете на италианското правителство да запази силно мразения от хората данък върху имотите, макар и под различно име и структура, вероятно ще попречи на назряващото възстановяване на пазара на жилища след шест години на свиване, пише Ройтерс.

Експерти от бранша прогнозират, че сделките с жилища в страната през тази година ще се увеличат за първи път от 2007 г., след която Италия бе ударена от глобалната финансова криза и впоследствие - от най-дългата рецесия от 60 години.

Цените обаче вероятно ще продължат да падат, което още повече ще свие личното състояние на италианците, 60% от което е инвестирано в имоти.

"Пазарът на недвижими имоти в Италия все още се съвзема, а новата данъчна система ще ограничи печалбите от покупката на жилище с цел отдаване под наем", коментира Марио Брелия, президент и основател на тръста за недвижими имоти Scenari Immobiliari.

Данъкът върху имотите е политически чувствителна тема в Италия, където около 80% от гражданите живеят в собствен дом. Той бе в центъра на последните две политически кампании. Бившият дясноцентристки лидер Силвио Берлускони спечели изборите през 2008 г. до голяма степен благодарение на обещанията си да премахне ненавиждания налог и принуди коалиционното правителство на Енрико Лета да го отмени миналата година, след като той бе въведен повторно от премиера Марио Монти.

Тъй като обаче хазната на Италия е почти празна, а местните власти извличат голяма част от ресурсите си от имотния данък, Рим няма друга алтернатива, освен да продължи да го прилага, въпреки че това ще стане под друга форма.

Приходите от данъка за 2012 г. възлизат на 24 млрд. евро, от които 4 млрд. са от основни жилища. Експерти твърдят, че новата данъчна система, която предстои да бъде одобрена от правителството в рамките на идните две седмици, ще донесе не по-малко приходи. Брелия е на мнение, че през 2014 г. сделките с имоти ще нараснат с 10% от 30-годишния минимум, отчетен през 2013 г.

Цените на жилищата обаче, които в номинална стойност са паднали с 15% от пика си през 2006 г., вероятно ще се понижат с още 3-4%, твърди Лука Донди, генерален директор на неправителствената организация Nomisma.

Новият данък върху имотите, който носи името TASI, ще се отнася както за основните, така и за вторите жилища и ще бъде обвързан с таксата смет. Въпреки че цялата данъчна структура все още се обсъжда, анализатори очакват TASI да окаже отрицателно въздействие върху покупката на ваканционни жилища.

Правителството планира да остави местните власти да определят както размера на данъка, така и отстъпките за по-бедните семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"анализатори очакват TASI да окаже отрицателно въздействие върху покупката на ваканционни жилища" - същото се случва и с другите ПИИГС+Кипър -> продадени участници на имотния пазар... в ЕС! - ние очакваме тук всички изтгонени от там потенциални купувачи на ваканционни имоти в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още