IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за новата централа на НАТО експлодираха

Гигантският комплекс от стомана и стъкло ще премине заложения праг от 1 млрд. евро

12:48 | 21.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от модерната бъдеща централа на НАТО. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от модерната бъдеща централа на НАТО. Снимка: Ройтерс

Андерс Фог Расмусен вероятно би желал да бъде запомнен с по-хубав финал. Малко преди края на мандата си генералният секретар на НАТО има силно главоболие заради един престижен проект, които трябваше да символизира инициираното от него модернизиране на отбранителния съюз. Това е новата главна квартира на Алианса. Гигантският комплекс от стомана и стъкло в североизточната част на Брюксел вероятно ще бъде значително по-скъпо от планираното начинание, а завършването му е отложено.

Главният изпълнител на сградата - BAM Alliance, е изискал от белгийската държава предоставянето на допълнителни разходи и време за завършване на проекта, каза говорител на НАТО. Според досегашните планове изграждането на сградата в предградията на Брюксел трябваше да приключи в началото на 2016 г.

На своя уебсайт НАТО пише, че разходите могат да бъдат ограничени до максимум един милиард евро. Сега обаче BAM Alliance изпитвала финансови затруднения и е поискала допълнително 245 милиона евро, съобщава германското списание "Spiegel".

Компанията спечели през 2010 г. поръчката за строителството на гигантския проект за 460 млн. евро. В поверителен доклад на германското представителство на НАТО от декември 2013 се посочва, че BAM Alliance изпитва „сериозни финансови проблеми, които се дължат на погрешна преценка и очакваните по-високи суми от подизпълнители". Предвиденият лимит за бюджета на НАТО от 1,05 милиарда евро вече няма да може да се спази. За да се избегне замръзване на строителство, парите трябва да се довнесат, пише още в доклада.

Но Расмусен не е сам в бедата. И председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой се бори с все по-нарастващите разходи за престижна сграда в Брюксел. Съветът ще се настани в модерна яйцеобразна сграда на архитекта-звезда Филип Самън - с гигантски слънчеви панели на покрива. В бъдеще там ще се провеждат срещите на върха.

Но в процеса на изграждането на сградата става ясно, че входът за държавните глави и правителствените ръководители е идеална мишена за снайперисти - защото междувременно от другата страна на сградата започва да се строи небостъргач. Недоглеждания от този вид досега са довели до увеличаване на разходите от 218 до 301 млн. евро. За Hermans Palast вече се разказват подигравателни вицове. Откриването - първоначално насрочено за април 2014 г., се отлага за първата половина на 2015 година.

Вижте в галерията кадри от строителната площадка на централата на НАТО!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Много трудно е да се каже реално колко би струвала такава сграда, защото между 6 и 7 хиляди души са чиновниците работещи в централата на НАТО, но изискванията за сигурност срещу нападение с бомби, ракети и т.н. са с пъти по високи спрямо една нормална сграда.Сигурно са гепили доста пари, но аз лично не съжалявам и цент от тях, защото НАТО близо вече 70 години гарантира мир в Европа. Една трета световна война би струвала много повече на европейците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 10 години
1 млрд евро за офиси за чиновници?! Това е най големия майтап на века. Иначе сме се тресяли в криза хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Да, но от ЕК не виждат това крадене и надписване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Абе тези европрйци да не са били на стаж в България? Изпълнителят печели търг с цена 460 милиона, която се вдга не 20-30%, а два три пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още