IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия е предвидила 1 млрд. евро през 2014 г. в подкрепа на Hypo Alpe Adria

Търговските банки в страната трябва да благословят създаването на "лоша банка", която да поеме проблемните активи на национализирания кредитор

14:11 | 30.01.14 г.
Австрия е предвидила 1 млрд. евро през 2014 г. в подкрепа на Hypo Alpe Adria

Австрия е предвидила 1 млрд. евро за евентуална помощ в полза на изпадналия в криза държавен кредитор Hypo Alpe Adria през тази година. Това съобщи финансовият министър на страната Михаел Шпинделегер, цитиран от Ройтерс.

Все още не е ясно каква част от сумата ще бъде осигурена чрез вноски от търговските банки, помолени да подкрепят една "лоша банка", която ще поеме проблемните активи на национализирания кредитор.

Австрия още не е публикувала бюджета си за 2014 г., който се забави заради изборите през септември и проточилите се коалиционни преговори, довели до формирането на ново правителство чак през декември.

Миналата седмица кабинетът обяви, че иска търговските банки да поемат част от товара от около 13 млрд. евро, който Hypo носи под формата на лоши заеми, договори за наеми и имоти. През 2009 г. се наложи Австрия да национализира компанията, за да избегне срив, който щеше да засегне цяла Европа.

Алтернативата би била учредяване на държавно дружество, което да се справи с лошите активи - стъпка, която би могла да увеличи държавния дълг до около 80% от БВП и да предизвика отрицателна реакция на рейтинговите агенции.

Според плана за преструктуриране, съгласуван с Европейската комисия (ЕК) през миналата година, Австрия може да предостави на Hypo 5,4 млрд. евро капитал за периода 2013-2017 г., включително между 400 и 900 млн. евро през 2014 г. От общата сума около 3,65 млрд. евро остават неоползотворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още