IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемните активи на европейските банки - започва ли голямото прочистване?

Кредиторите са склонни да продават токсичните активи със сериозни отстъпки заради стрес тестовете на ЕЦБ

10:34 | 08.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Проблемните активи на европейските банки - започва ли голямото прочистване?

Банките в Европа се стремят да се „изчистят“ от рекордните 60 млрд. евро проблемни дългове през тази година, посочват от консултантската компания PricewaterhouseCoopers LLP, цитирани от Bloomberg.

Кредиторите ще се разделят с проблемни кредити за 300 млрд. евро до 2018 г. - повече от два пъти над продадените от 2010 г. досега, пише в доклад на компанията. Според PwC банките взимат от 5 до 40 цента за всяко евро проблемен дълг.

Отстъпките, които кредиторите са готови да направят, варират в широки граници, но в някои случаи достигат до 95%, посочват консултантите. Мащабните продажби се насърчават допълнително от стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Допреди 5 години банките щяха просто да чакат и да се надяват тези активи да се възстановят, но сега са притиснати от ЕЦБ и тестовете за качество на активите“, коментира Александра Юнг, партньор и съосновател на звеното за европейски инвестиции на Oak Hill Advisors LP, базиран в Ню Йорк инвеститор в дълг. „В резултат виждаме значителен ръст на продажбите“, допълва тя.

Hypo Alpe-Adria-Bank International AG например, която получи 4,8 млрд. евро държавна помощ и беше национализирана през 2009 г., ще създаде „лоша банка“, за да отпише и продаде проблемни активи за 18 млрд. евро, включително неизплатени заеми за имоти в държавите от бивша Югославия и принудително отнети активи – обезпечения по заеми, сред които има молове, хотели, а и луксозни яхти, пояснява говорител на банката.

Във Великобритания Royal Bank of Scotland Group основа вътрешно звено за „токсични“ активи, в което отдели активи на стойност 38 млрд. паунда. Банката планира да продаде 50-70% от тях през следващите 2 години.

Lloyds Banking Group също отделя проблемни активи, а през декември набра 257 млн. паунда от продажбата на проблемни кредити за имотния сектор в Ирландия. Предишният месец банката си осигури близо 1 млрд. евро от продажбата на други проблемни кредити за сектора на имотите.

Швейцарската UBS, която продаде проблемни дългове на стойност 500 млн. долара миналия месец, и Commerzbank са сред най-активните кредитори, които се отървават от лошите активи. Втората по големина банка в Германия наскоро продаде 14 химикаловоза, за да елиминира проблемни кредити към корабната индустрия.

Испанската Banco de Sabadell съобщи през декември, че е продала проблемни дългове на стойност 632 млн. евро за 41,2 млн. евро.

Перспективите за сериозно подценени активи привлякоха инвеститорите, които търсят добри сделки, особено от САЩ. Сред най-активните купувачи на европейския пазар са Blackstone Group, Apollo Global Management LLC и KKR & Co.

Американските банки действаха по-бързо и успяха по-рано да се освободят от проблемните си активи. Инвеститорите вече не виждат толкова добри възможности там, затова се насочиха към Европа. Очакванията им са броят на проблемните активи, които излизат на пазара, да се увеличава.

През 2013 г. Blackstone например е инвестирала или е поела ангажименти за проблемни ипотеки и имоти за общо 3,3 млрд. долара. Apollo набра 5,4 млрд. долара, основно за да купува проблемни кредити в Европа.

Нараства и апетитът на пенсионните фондове и застрахователите за „токсични“ активи в търсене на по-висока доходност.

След края на 2011 г. банките от Европейския съюз са се разделили с проблемни активи за над 1,1 трлн. долара, според данните на Европейския банков орган. Кредиторите в региона биха могли да отделят активи за още около 2,6 трлн. евро, според Алберто Гало, който оглавява европейското звено за проучвания в RBS в Лондон.

Европейските финансови компании се приближават към изпълнението на по-тежките изисквания за капитала, което също ги принуждава да приведат балансите си в ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още