IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необслужваните кредити на европейските банки са се удвоили за 4 години

Ръстът на необслужваните кредити ще продължи и през следващите години заради несигурния икономически климат, сочи анализ на PwC

12:13 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Необслужваните кредити на европейските банки са се удвоили за 4 години

Необслужваните кредити на европейските банки са се удвоили за 4 години и са достигнали близо 1,2 трлн. евро (1,7 трлн. долара) към края на 2012 г., посочва се в анализ на PwC, цитиран от FT.

През 2011 г. обемът на проблемните кредити в балансите на банките е достигал 1,09 трлн. евро, сочат данните на консултантската компания.

През 2008 г. необслужваните кредити са били 514 млрд. евро, а ръстът през последните години се определя заради влошаващата се среда в Испания, Ирландия, Италия и Гърция.

В края на миналата година в Германия е отчетен най-големият обем на необслужвани кредити – 179 млрд. евро, като не се отчита промяна спрямо миналата година, сочат данните.

В Испания обемът на необслужваните кредити е нараснал до 167 млрд. евро от 136 млрд. евро през 2011 г. Във Великобритания обаче се отчита спад на необслужваните кредити до 164 млрд. евро от 172 млрд. евро през 2011 г., което обаче е вероятно да се дължи на засилените продажби на кредити от банките.

Авторите на доклада прогнозират, че ръстът на необслужваните кредити ще продължи и през следващите години заради „несигурния икономически климат“, посочва се в доклада.

Ричард Томпсън, партньор в PwC, посочва, че преобразуването на балансите на европейските банки ще се проточи още няколко години, докато кредиторите успеят да се отърват от нежеланите и проблемни кредити и да засилят балансите си.

„Заради несигурния икономически климат е трудно да се прогнозира някаква значима редукция и смятаме, че необслужваните кредити ще продължат да нарастват през следващите няколко години, което ще даде нов тласък на вече активния кредитен пазар“, коментира той.

Според него европейските банки притежават заеми за 2,4 трлн. евро, които планират да отпишат или продадат. През първите 8 месеца на 2013 г. са били осъществени транзакции за 46 млрд. евро, което е колкото обемът на транзакциите с кредитни портфейли за цялата 2012 г.

Данните на PwC идват точно след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви плановете си за комплексна оценка на „здравословното състояние“ на банките в еврозоната, след което да поеме новата си роля на надзорник на финансовите институции от региона.

Прегледът на качеството на банковите активи ще се основава на хармонизирана дефиниция за необслужвани кредити, за да се постигне по-голяма яснота по отношение различията на банковите сектори в отделните държави от еврозоната.

Томпсън допълва, че нараства броя на чуждите инвеститори, които обмислят инвестиции в кредитни портфейли. Интерес е регистриран най-вече от американски фондове, както и от редица държавни инвестиционни фондове и инвеститори от Далечния Изток.

Подобни тенденции са установили и от Ernst & Young, отбелязва CNBC. “Европейските банки са засилили темповете на продажби на необслужвани кредити. Глобалните инвеститори обръщат поглед към Европа. Над 1 трлн. евро са необслужваните кредити в балансите на банките в региона“, коментират партньорите в консултантската компания Хауърд Рот и Кристъфър Сиърт.

По думите на експертите инвеститорите се насочват към пазарите на проблемни кредити във Великобритания, Ирландия, Германия и Испания, тъй като ги считат за най-перспективни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още