IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианските банки започват да се разтоварват от лошите кредити

Очаква се през следващите 4 години да бъдат продадени лоши кредити за около 30 млрд. евро

10:39 | 20.11.13 г.
Италианските банки започват да се разтоварват от лошите кредити

Италианските банки се готвят да продадат близо една четвърт от проблемните си кредити до 2017 г. благодарение на кампанията за прочистване на балансите, предприета от централната банка, която изкушава специализираните инвеститори да се завърнат на пазара, пише Ройтерс.

От 2010 г. лошите заеми на италианските банки са се удвоили до 145 млрд. евро в резултат на най-дългата рецесия в страната от 60 години насам. Това допълнително влоши икономическата ситуация, тъй като се наложи банките да отделят повече срества за провизирането им и значително свиха кредитирането.

Натрупаните лоши кредити влияят отрицателно и на приходите на местните финансови институции. До момента обаче те се въздържаха от отписване на тези активи, повечето от които са силно надценени.

Упоритият натиск от страна на централната банка на Италия се очаква да даде тласък на разпродажбата на дългове, което ще премахне една от причините за слабите печалби на банките и ще бъде от полза за икономиката като цяло.

"Очаквам през следващите четири години да бъдат продадени лоши кредити за около 30 млрд. евро", коментира Андреа Минянели, главен изпълнителен директор на кочпанията за управление на активи Jupiter.

Банкерите твърдят, че чуждестранни фондове и банки са готови да платят между 20 и 50% от номиналната стойност на италианските обезпечени лоши заеми, т. е. заемите, гарантирани с финансови средства или имот. При необезпечените проблемни кредити, които са основно в областта на потребителското финансиране, цената може да е до 2-3% от номиналната стойност, споделят анализатори.

Лошите заеми, които държат италианските банки,са 7,8% от общия обем на кредитите и над 9% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

"Продавачите, т. е. - банките, осъзнаха, че цените на пазара са се променили и се адаптират", коментира Алесия Гарбела от Bain & Co. в Италия. "Международните инвеститори от друга страна вече не се страхуват толкова за риска, свързан с италинаския суверенен дълг, и от лятото започнаха да гледат към Италия с интерес", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още