IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker излиза от Румъния

Компанията е наела синдик, който да продаде магазините ѝ в страната

13:03 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Веригата &bdquo;направи си сам&ldquo; се сблъска с трудности заради кризата.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Веригата „направи си сам“ се сблъска с трудности заради кризата. Снимка: Ройтерс

Германската група Praktiker излиза от Румъния, съобщават румънски медии. Компанията е наела румънски синдик, който да продаде операциите ѝ в северната ни съседка, предава агенция Mediafax.

Германската верига притежава 27 магазина в Румъния. Продажбите ѝ за 2012 г. възлизат на 142 млн. евро. Представители на агенцията са се свързали с компанията, но засега оттам не коментират информацията.

“В момента се водят преговори за преструктуриране на договори и възстановяване на дългове, свързани с наеми и разходи за поддръжка“, посочва се в доклад на European Convergence Development Company – един от акционерите в Era Shopping Centre, където е разположен магазин на Praktiker.

Румънската информационна агенция посочва, че през 2012 г. австрийската инвестиционна компания Maseltov – един от акционерите в Praktiker, е поискала от германската компания да се оттегли от Източна Европа. По-късно обаче германците обявиха, че не възнамеряват да закриват дъщерните си дружества в региона.

Веригата „направи си сам“ се сблъска с трудности заради кризата и обяви през миналата година, че затваря 51 филиала в Германия, след като подаде заявление за банкрут. По-късно от дружеството съобщиха, че няма оферти за придобиването на цялата верига. Единствено базираната в Манхайм верига магазини от типа „Направи си сам“ Bauhaus реши да придобие обекти на Max Bahr.

Българските магазини на Praktiker са регистрирани като независимо дружество и проблемите няма да засегнат дейността им и няма да се съкращават служители, увери миналата година управителят на компанията за България Райнер Витка. Според пи ар агенцията, която обслужва комуникациите на веригата, нови решения за българското дружество засега не са взети, т. е. ситуацията остава без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още