IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи с Praktiker и Max Bahr

Възможните сценарии за продажба на цяло, разпарчетосване или закриване

08:41 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тъмни облаци са надвиснали над&nbsp;Praktiker. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци са надвиснали над Praktiker. Снимка: Ройтерс

Сега и веригата магазини от типа „Направи си сам“ Max Bahr е неплатежоспособна. Но какво означава това за също обявилата фалит компания-майка Praktiker? Според германското издание на Wall Street Journal възникват няколко сценария: продажба, разпарчетосване или унищожаване. Едно е сигурно - процесът ще се усложни. И от всичко това ще спечели преди всичко ликвидаторът. 

Max Bahr е перлата в короната на групата Praktiker. Отделена в друго дружество и заложена като обезпечения за банките, веригата досега бе останала отвъд производството по несъстоятелност на Praktiker. Но след като един от застрахователите на търговските кредити е спрял да подкрепя доставчиците на Max Bahr, плановете добре посрещаната сред клиентите марка да бъде прикрита от обществения шум и суета на несъстоятелността, се сринаха.

Но какво може да се случи сега? Комплексната ситуация се усложнява. Това се дължи на структура на групата Praktiker, но пък всичко това може да е добра сделка за синдиците и ликвидаторите. В момента две адвокатски кантори работят над случая - Praktiker AG, със седалище в Киркел, Заарланд, има свой собствен оператор по процедурата по несъстоятелност, също както и базираната в Хамбург оперативна компания Praktiker. За Max Bahr ще работи трети. Но дори и Max Bahr е разделен на две части: в "старата" Max Bahr със 78 клона, които Praktiker придоби през 2007 г. , както и за "новия" Max Bahr, който съдържа 54 освежени бивши магазини Praktiker.

Трите процеси ще бъдат координирани един с друг, което би могло да отложи доста процеса, тъй като всички участници трябва да постигнат споразумение.

Какво се случва след това с групата, е напълно неясно. Най-вероятно е марката Praktiker да не оцелее. Наблюдателите от бранша очакват дори и изчезването ѝ, защото според тях Praktiker е „дамгосана“ като евтина марка.

Сценарий 1: Продажба

Ето защо продажбата на Praktiker AG с марките Praktiker и Max Bahr се счита за малко вероятна. Още преди несъстоятелността конкуренти като Obi, Hagebau и Hornbach маркираха няколкократно интерес по темата. Най-силен интерес към отделни магазини. Въпреки това обаче синдиците искат да отхвърлят варианта за обиране на черешките от тортата.

Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още