IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи с Praktiker и Max Bahr

Възможните сценарии за продажба на цяло, разпарчетосване или закриване

08:41 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тъмни облаци са надвиснали над&nbsp;Praktiker. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци са надвиснали над Praktiker. Снимка: Ройтерс

В момента синдикът Кристофър Сегон се опитва да стабилизира бизнеса на магазините Praktiker. За тази цел се провеждат дискусии със заинтересованите страни: доставчици, застрахователи на търговски кредити, наемодатели, с които да се поддържат операциите. „Съответните преговори вървят добре“, заяви говорител на ликвидатора. Търсенето на нови инвеститори тече с неотслабваща сила, продажбеният процес може да започне скоро, казва още той.

Сценарий 2: Разпарчетосване

Този вариант изглежда най-вероятен. Едната възможност е Praktiker и Max Bahr да бъдат продадени отделно. Докато за Praktiker, както бе споменато по-рано, перспективата е по-скоро мрачна, то поне за Max Bahr има добри шансове. Възможният инвеститор би могъл да погълне компанията на доста по-изгодни условия, отколкото досега.

Марката е доста по-високо позиционирана, разчита на по-силни услуги и по-качествени продукти. Приходите са значително по-добри от тези на от Praktiker, който унищожи своите маржове чрез по-нататъшни отстъпки и придобития имидж на евтин магазин.

Но в последните месеци и Max Bahr започна да отчита загуби. Една част от тях се дължи на обстоятелството, че дружеството трябваше да поеме разходите за преструктурирането на магазините Praktiker в обекти от веригата Max Bahr. Но и Max Bahr – много силно залагащ на градинския сегмент, пострада през първото тримесечие от слаби продажби, които се засилига и от по-студеното време.

Друг вариант би бил, ако евентуален инвеститор придобие Max Bahr напълно, както и интересни за него магазини от марката Praktiker, които после да преобразува в Max Bahr. Марката Praktiker вероятно ще бъде унищожена от тази алтернатива. Този вариант се счита за най-очарователната идея. Не само, че така синдикът ще успее да извлече най-доброто за кредиторите, но това би било най-доброто решение и за служителите, защото е важно да се запазят най-много обекти, а с това и работни места. От процедурата по несъстоятелност на Praktiker са засегнати 8600 служители, а от тази на Max Bahr - 3700.

Също така не е ясно какво ще се случи с международния бизнес, който, поне засега, остава настрани от процедурата по несъстоятелност.

Сценарий 3: Закриване

Синдиците се опасяват от може би най-лошия сценарий: няма инвеститори, и групата трябва да бъде разпарчетосана. Конкуренцията ще се възползва от несъстоятелността. Това ще засегне най-много не само работниците и служителите, но и кредиторите, за които това би била най-лошата от всички опции.

Както и да приключи процесът, най-големият губещ вече е ясен: кредиторите, които предоставиха 250 милиона евро на Praktiker AG. Те представиха през миналата седмица своя концепция, според която чрез преобразуване на дълга в капитал искаха да поемат целия Praktiker, включително и Max Bahr, и да го санират. При това облигационерите се позовават на по-нататъшното преобразуване на магазините Praktiker. Групата инвеститори също искаше да осигури свежи пари. Заради процедурата по неплатежоспособност на Max Bahr обаче шансовете са успех на този проект са ниски, каза говорител на групата на кредиторите. Тъй като акциите на Praktiker AG сега струват „жълти стотинки“, така нареченият „дълг срещу собственост“ следователно почти няма смисъл.

Облигационерите вероятно ще получат квота от фалита на акционерното дружество. Тя вероятно ще бъде ниска, тъй като в случая става дума за холдингово дружество без значителни активи, заяви още говорител. Някои инвеститори от групата на кредиторите обмислят конкретни собствени оферти. Другите облигационерите - включително инвеститори на дребно – може и да не получат нищо, заключава WSJ. 

Според управителя на компанията за България Райнер Витка българските магазини са регистрирани като независимо дружество и проблемите няма да засегнат дейността им. "Служители няма да бъдат съкращавани", каза още Витка.

През 2012 г. в България, където компанията има около 600 служители, беше отчетен спад на продажбите от 4,4% до 90,2 млн. лева, но това намаление показва стабилизация на фона на спада от 12% за 2011 г., от 21,8% за 2010 г. и срив от 25,3% за 2009 г. спрямо предходната. И докато през последната предкризисна 2008 г. компанията е отчела приходи от продажби в размер на 183,8 млн. лева, четири години по-късно те са с над 50% по-ниски – 90,2 млн. лева.

Всичко за съдбата на Praktiker четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още