IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ продължават да се борят с останките от жилищната криза

Темповете на спад на възбраните се забавят през януари, а в някои щати се отчита рязък ръст на началните процедури и насрочените търгове на имоти

10:58 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
В САЩ продължават да се борят с останките от жилищната криза

Възбраните в САЩ продължават да намаляват, но темповете на спад са започнали да се забавят, сочат данни на консултантската компания RealtyTrac, цитирана от онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Процедурите за налагане на възбрана – включително първоначалните съобщения, принудителните отнемания на жилища и насрочените търгове, са намалели с 18% на годишна база през януари до 124 419. Спадът обаче е най-слабият от 2012 г. насам, посочват от компанията.

Спрямо декември процедурите по налагане на възбрана са се увеличили с 8 на сто, което е най-големият месечен ръст от май 2012 г. насам.

“Месечното увеличение на възбраните се очакваше след затишието, но резките ръстове на годишна база в някои щати показват, че опасността не е отминала, когато става въпрос за прочистването на останките от жилищната криза”, коментира Дарън Бломкуист, вицепрезидент на RealtyTrac.

Флорида и Невада са двата щата с най-високо ниво на възбраните през 2013 г. и изглежда, че тенденцията ще се затвърди и през 2014 г.

Във Флорида един от всеки 348 домове е бил с наложена възбрана през януари. На годишна база е отчетен спад от 23% на процедурите по налагане на възбрана, но спрямо декември е регистрирано повишение от 19 на сто.

В Невада едно от всеки 533 жилища е било в процедура по налагане на възбрана през януари, като насрочените търгове през първия месец на годината са достигнали 23-месечен връх.

Мериленд е третият щат с най-високо ниво на възбраните, като насрочените търгове са достигнали 19-месечен връх.

В 22 щата се отчита ръст на първоначалните съобщения за процедура по възбрана през януари, като най-рязко е повишението в Мериленд (126% на годишна база), Кънектикът (82%), Ню Джърси (79%), Калифорния (57%) и Пенсилвания (39%).

Насрочените търгове са се повишили с 13 на сто на месечна база, но са намалели с 8 на сто спрямо януари миналата година. Увеличение е отчетено в 38 щата, като в Орегон е отбелязан ръст от 326%, в Кънектикът – 223%, Мериленд – 113%, Ню Йорк – 73% и Невада – също 73%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още