IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландската лоша банка готви нова мащабна продажба

Институцията търси купувач за целия си портфейл от имоти в Северна Ирландия

14:41 | 24.02.14 г.
Ирландската лоша банка готви нова мащабна продажба

Ирландската лоша банка NAMA се опитва да продаде целия си портфейл от имоти в Северна Ирландия на стойност 4 млрд. евро. Проектът е известен като Project Eagle, предаде Financial Times.

Институцията е наела финансовата консултантска компания Lazard да намери купувачи за активите, състоящи се от бизнес имоти и земя за строителство в района. Възможно е да бъде направена отстъпка в размер на до 75% от стойността на портфейла.

По-рано този месец се появиха информации, че глобалната компания за управление на активи Pimco се е обърнала към NAMA с оферта за закупуване на целия портфейл.

Очаква се засилена конкуренция, тъй като много международни инвеститори в момента активно търсят възможности да придобият проблемни имоти в Европа. В същото време трайният недостиг на банково кредитиране за строителство може да намали интереса към земята в Project Eagle.

NAMA все още не е решила дали да продаде портфейла като едно цяло или на парче. Project Eagle представлява около 4% от общите активи на NAMA.

NAMA бе създадена в края на 2009 г., за да помогне на банките в Ирландия, като поеме “лоши” кредити за 71 млрд. евро, обвързани с парцели и строителни проекти.

Цените на жилищата в Северна Ирландия все още са с 38% под пика им през август 2007 г., а икономиката е с около 10% по-малка отпреди кредитния срив, отчита изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още