IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките със съществуващи жилища в САЩ паднаха до най-ниското ниво от 2012 г.

Забавянето на продажбите от средата на миналата година отразява ръста на лихвите по кредитите и свитото предлагане на имоти на пазара, но и лошото време

16:04 | 21.03.14 г.
Сделките със съществуващи жилища в САЩ паднаха до най-ниското ниво от 2012 г.

Сделките със съществуващи жилища в САЩ през февруари са намалели до най-ниско ниво от юли 2012 г. - знак, че може би секторът на имотите в страната забавя експанзията си, съобщава Bloomberg.

Сделките са намалели с 0,4% спрямо януари и с 6,9% спрямо февруари 2013 г. до 4,6 млн. на годишна база, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на имоти. Това съвпада с консенсусната прогноза на анализатори, анкетирани от информационната агенция.

Продажбите на еднофамилни жилища са се свили с 0,2% до 4,04 млн. единици на годишна база, а на жилища в многофамилни сгради – с 1,8% до 560 хил. единици.

Същевременно цените на съществуващите жилища са нараснали с 9,1% през февруари спрямо февруари 2013 г.

Забавянето на продажбите от средата на миналата година отразява ръста на лихвите по кредитите и свитото предлагане на имоти на пазара, но и лошото време през последните месеци. Най-силен спад на продажбите е отчетен именно в най-тежко засегнатия от метеорологичните условия северозападен регион на САЩ, докато в южните и западните региони е регистриран лек ръст.

За ускоряване на търсенето е необходим по-бърз ръст на заетостта и доходите.

През февруари купувачите на първи дом са съставлявали 28 на сто от всички купувачи на съществуващи жилища спрямо 26% през януари, сочат още данните.

Броят на съществуващите жилища за продан на американския пазар се е увеличил с 6,4% до 2 млн. единици. Със сегашните темпове на продажби реализирането им би отнело 5,2 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още