IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко американци притежават собствен дом

Делът на собствениците на жилища се е понижил до 64,8% през първото тримесечие - най-нисък от 1995 г.

11:11 | 30.04.14 г.
Все по-малко американци притежават собствен дом

Делът на собствениците на жилища в САЩ се е понижил до най-ниското ниво от 19 години, сочат данните на Бюрото по преброяване на населението, цитирани от Bloomberg.

Агенцията подчертава, че нарастващите цени на имотите и повишението на лихвите по ипотеките забавят търсенето на жилища.

Делът на американците, които притежават собствено жилище, се е понижил до 64,8% през първото тримесечие от 65,2% през последните три месеца на миналата година. Делът на собствениците е най-нисък от второто тримесечие на 1995 г., когато е бил 64,7%.

Възстановяването на цените на жилищата и повишаването на лихвите по ипотеките отстранява от пазара на имоти много потенциални купувачи. През февруари например индексът S&P/Case-Shiller, който отразява цените на жилищата в 20 от големите американски градове, се е повишил с 12,9% на годишна база.

Ръстът на цените обаче се забавя – през януари индексът отчете повишение от 13,2%.

„Делът на собствениците на жилища намалява заради забавянето на заетостта, затегнатите условия за кредитиране и все по-ниската достъпност на имотите“, коментира Джед Колко, старши икономист в консултантската компания Trulia Inc.

Според него делът на собствениците на жилища в САЩ ще се колебае „известно време“ около това равнище.

Инвеститорът Сам Зел прогнозира, че делът на собствениците на жилища в САЩ ще спадне и до 55%, тъй като много американци отлагат създаването на семейство и избират да живеят под наем. Към 2010 г. например 54% от пълнолетните американци са били семейни, докато 10 години по-рано делът им е бил 57%, сочат данните на Бюрото за преброяване на населението.

Делът на собствениците на жилища в САЩ достигна пика си през 2004 г., когато 69,2% притежаваха собствен дом, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още