IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария обмисля нови мерки за затягане на пазара на имоти

Дългът на домакинствата по ипотечни кредити достига 110% от БВП и продължава да се увеличава

09:34 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Швейцария обмисля нови мерки за затягане на пазара на имоти

Правителството на Швейцария обмисля нови мерки за “охлаждане” на пазара на имоти заради опасенията, че свръхзадлъжнялостта на домакинствата ще предизвика нова икономическа криза и рецесия, съобщава Ройтерс.

Международният валутен фонд (МВФ) също на няколко пъти предупреди швейцарските власти за подобна опасност и настоя да бъдат приети по-строги ограничения за ипотечното кредитиране, припомня информационната агенция.

Цените на жилищата и размерът на ипотеките в страната нараснаха до рекордно високи равнища заради ниските лихви и засиленото търсене заради имиджа на страната и швейцарския франк като безопасно убежище за инвеститорите.

Правителството е възложило на финансовото министерство на Швейцария задачата да проучи възможностите за ограничаване търсенето на ипотеки. Според финансовото министерство засега няма индикации за имотен срив, но ипотечното кредитиране продължава да се увеличава, както и цените на жилищата в страната, което засилва вероятността от нова икономическа криза и рецесия в алпийската страна.

Същевременно данните на централната банка сочат, че ръстът на ипотечното кредитиране и цените е започнал да се забавя, след като през миналата година институцията на два пъти увеличи изискванията за капиталовия буфер, който банките трябва да поддържат, за да се предпазят при отписване на проблемни ипотеки.

Според UBS дългът на домакинствата по ипотечни кредити е 110% от брутния вътрешен продукт на Швейцария, като темпът на ръст на ипотечното кредитиране изпреварва темповете на ръст на икономиката.

Банката предупреждава, че според индексите за пазара на имоти, които изчислява, той вече е навлязъл в опасната фаза, която предвещава колапс, подобен на кризата от началото на 90-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още