IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите в Китай - още един източник на неприятности за икономиката

Инвеститорите в имоти вече виждат последствията от разрастващото се влияние на електронната търговия и интернет

11:41 | 25.06.14 г.
Бизнес имотите в Китай - още един източник на неприятности за икономиката

Опасенията за падащите цени на пазара на имоти в Китай досега се фокусираха върху жилищата. Това донякъде се дължи на политическата и социална роля на жилищния пазар, пише FT.

Ако се стигне до рязък ръст на цените на жилищата, ще последват протести и бунтове. Ако цените паднат прекалено рязко, пак ще се стигне до бунтове заради загубеното богатство. Резките колебания носят проблеми и за индустриите, свързани със сектора на имотите и строителството, допълва изданието.

На фона на цялото внимание, което получава жилищният сектор, при бизнес имотите може да бъде регистриран далеч по-драматичен обрат, а това още не е отразено в икономическото уравнение.

Частично за проблемите при бизнес имотите допринася и ... Джак Ма, основателят на интернет гиганта Alibaba и най-голямата компания за електронна търговия в Китай, посочва FT.

Последиците от електронната търговия в страната вече започват да стават очевидни. Потребителите на мобилен интернет в Китай достигат над 620 млн. души. Само през първите четири месеца на годината електронните трансакции са нараснали с 50 на сто.

Инвеститорите в имоти вече виждат последствията от разрастващото се влияние на електронната търговия в страната. Търсенето на търговски площи се оказва доста по-слабо, отколкото някои от тях са предполагали, бизнесът на традиционните шопинг центрове запада, докато моловете, които предлагат повече преживявания и забавления, процъфтяват.

Интернет трансформира не само пазаруването, но и финансовите услуги. Банките в Китай вече няма да се нуждаят от хиляди клонове. Намалява търсенето и на физическо пространство за образование заради разрастването на онлайн услугите на университетите.

Неслучайно цените на имотите в Китай са политически въпрос. „Жертвите“ на тези тенденции ще бъдат не само строителните компании, но и банките, които не могат да си позволят да отпишат проблемни кредити, защото нямат държавна подкрепа, както и инвеститорите, особено ако са построили второразряден мол в третостепенен град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още