IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко сериозен е проблемът със сектора на имотите в Китай?

Въпреки рисковете пред сектора някои анализатори очакват, че цените на жилищата ще започнат да се възстановяват през второто полугодие

14:03 | 20.06.14 г.
Колко сериозен е проблемът със сектора на имотите в Китай?

Първият спад на цените на имотите в Китай от две години разпали тревоги за тежък край на бума в сектора. Някои анализатори обаче посочват, че опасността от предстоящ, рязък срив, подобен на този в САЩ, е преувеличена, пише Ройтерс.

Определено пазарът на имоти в Китай се забавя през тази година и се посочва като един от основните рискове пред икономиката на страната като цяло, отбелязва информационната агенция.

Високите първоначални вноски по ипотеките обаче, както и ниското равнище на задлъжнялост на домакинствата и правителствената подкрепа (която се очаква да се засили) дават основания на експерти да прогнозират, че негативният период, през който преминава пазарът, ще е кратък.

Освен това според китайското законодателство длъжниците са длъжници до живот, дори в случай на личен фалит. Това кара банките да смятат, че ипотеките са сред най-безопасните им активи.

Очакванията са, че цените на жилищата ще започнат да се възстановяват на фона на стабилизиращия се растеж и очакваното му ускоряване през второто полугодие.

Според данни на Международния валутен фонд (МВФ) съвкупният дълг на домакинствата в Китай е четвъртият най-нисък сред 11 държави от Азиатско-тихоокеанския регион, за които е направено такова проучване, и се изчислява на около 12% от брутния вътрешен продукт (БВП).

За сравнение, в Австралия и Нова Зеландия домакинствата са задлъжнели много повече, като равнището на съвкупния им дълг надвишава 90% от БВП.

И все пак, пред сектора на имотите в Китай определено има някои рискове. Цените са близо до рекордно високи равнища, въпреки че забавиха съществено ръста си през миналата година, а от началото на тази беше отчетен спад.

Отделно стои проблемът със свръхпредлагането, заради който силно се забавиха и инвестициите в сектора на имотите. Това вече със сигурност ще натежи сериозно върху икономиката, отбелязва информационната агенция.

Същевременно Bloomberg предупреждава за надвиснала опасност заради предстоящите през следващата година плащания на тръстовете за имоти по облигационни заеми на фона на започналото „охлаждане на пазара“ и фалити на строителни компании.

Тръстовете насочват средства от богати индивидуални инвеститори към по-малките строители, които обаче имат затруднения с финансирането. Според консултантската компания Use Trust догодина тръстовете трябва да разплатят 203,5 млрд. юана (32,7 млрд. долара) – почти два пъти повече спрямо тази година. Същевременно новите емисии са намалели до 40,7 млрд. юана през това тримесечие.

Рискът основно е за малките и средните строителни компании, които действат на местно равнище и имат ограничен достъп до кредитиране и до капиталовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още