IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва решава дали да забрани продажбата на земя на чужденци

Очаква се предложението да не бъде одобрено заради ниска избирателна активност на референдума

12:59 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Литва решава дали да забрани продажбата на земя на чужденци

Предварително гласуване на референдум за забрана продажбите на земя на чужденци започна в Литва, съобщава АП. Избирателната активност в столицата Вилнюс обаче е изключително ниска. Същинският референдум ще се проведе тази неделя (29 юни), уточнява агенцията.

Припомняме, че в началото на тази година излезе предложението да се проведе допитване до гражданите за запазване на забраната върху продажбите на земя на чужденци. Сред поддръжниците на вота е една от партиите, която се ръководи от най-големите собственици на земя в страната. Партията успя да събере необходимите подписи и да прокара инициативата.

Едновременно с допитването за земеделската земя литовците трябва да решат дали да се намалят изискуемите подписи за иницииране на референдум от 300 хил. до 100 хил., посочва АП.

Управляващата социалдемократическа коалиция и консервативната опозиция в Литва се противопоставят на идеята да се забранят продажбите на земеделска земя на чужденци заради ангажиментите, които страната е поела към Европейския съюз (ЕС) в договора си за членство. Премиерът Алгирдас Буткевичус се опасява и от наказателна процедура срещу страната.

Буткевичус допуска като възможност, ако литовците подкрепят забраната, Брюксел да поиска от Вилнюс да възстанови милиардите евро финансова помощ, отпуснати на Литва през последните 10 години или да блокира средствата за следващите 4 години.

Съгласно Договора за присъединяване към ЕС, подписан през 2004 г. от Литва, балтийската страна се ангажира да либерализира своя пазар на земя и да премахне забраната за продажба на земя на чужденци след 10-годишен преходен период, който изтече през май тази година.

Инициаторите на референдума се опасяват, че отпадането на забраната може да доведе до силен ръст на цените на земята, което да изтласка от пазара местните жители.

Анализатори смятат, че инициативата е малко вероятно да бъде одобрена заради ниската избирателна активност. Според литовското законодателство повече от 50 на сто от всички регистрирани гласоподаватели трябва да подкрепят забраната, за да влезе тя в сила.

Същевременно на президентските избори в Литва през май участваха под 48% от гласоподавателите. Регистрираните гласоподаватели в страната са над 2,6 млн. души.

Припомняме, че през миналата година и в България имаше опит за ограничаване достъпа на чужденци до пазара на земя. Парламентът прие и мораториум по предложение на "Атака", който беше отменен от Конституционния съд заради вероятността от европейски санкции срещу страната ни. Наскоро бяха приети обаче законови промени, с които се въвежда изискване за 5 години уседналост при покупка на земеделска земя от чужденци.

България имаше шанс през 2010 г. да удължи преходния период преди да либерализира пазара на земя. Еврокомисията сама предложи забраната чужденци да купуват земя у нас да бъде удължена. Тогавашното правителство обаче не се възползва от тази възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още