IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заражда ли се нов балон на пазара на имоти в Копенхаген?

Цените на жилищата в столицата на Дания се приближават бързо към предкризисните рекорди

11:33 | 30.06.14 г.
Заражда ли се нов балон на пазара на имоти в Копенхаген?

Цените на жилищата в Копенхаген и районите в близост до столицата на Дания нарастват толкова бързо, че скоро вероятно ще надвишат предкризисните равнища, предупреждават от Danske Bank, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com.

„Все още не сме на прага на нов жилищен балон, но се насочваме към такъв и всеки може да го види“, коментира Стен Бокиан, главен икономист на банката, пред датския в. Børsen.

През миналата година цените на кв. м жилищна площ в Копенхаген скочиха с 14,4% до средните 25 625 датски крони (4 663 евро). Коригираният с инфлацията ръст е 13,65%.

Дания преживява дългогодишен възход на пазара на имоти, който започна още през 1994 г., посочва онлайн изданието. В периода 2003-2007 г. възходът достигна невиждани равнища, като бързо премина в спад заради финансовата криза.

През последните години обаче пазарът на жилища се възстановява с бързи темпове и ако тенденцията се задържи, предкризисните равнища ще бъдат достигнати до 6 месеца, прогнозира Danske Bank.

Цените на имотите в Копенхаген нараснаха с над 88% за периода от първото тримесечие на 2003 г. до второто тримесечие на 2007 г., когато бяха регистрирани върховите равнища. В останалите региони на страната повишението достигна от 57 до 73%.

Заради глобалната финансова криза цените на жилищата в Дания паднаха най-силно в района на столицата – с над 25%. Много от регионалните кредитори банкрутираха, което доведе до рецесия в страната, припомня изданието.

Още от края на 2012 г. започна бавен ръст на продажбите, което рефлектира и върху цените на имотите. Очаква се секторът да продължи да отбелязва ръст – през първото тримесечие на годината разрешителните за строеж и на къщи, и на многофамилни жилищни сгради се увеличават с над 40 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още