IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на държавни имоти в Италия носи разочарования за властите

Участници в търговете се оплакват от прозрачността и завишените оценки на активите

12:40 | 04.07.14 г.
Продажбата на държавни имоти в Италия носи разочарования за властите

Програмата на италианското правителство за продажбата на острови, замъци и стари военни съоръжения като че ли най-накрая успя да набере скорост тази пролет, след като пет имота бяха продадени. Резултатите от онлайн аукционите обаче са разочароващи за мнозина, пише Wall Street Journal.

Агенцията, която управлява имотите, предвидени за продажба, е приела само една по-висока оферта – 610 хил. евро за бивша военна болница от ХІХ век в Триест. Останалите оферти не са достатъчно високи, посочва говорител на агенцията.

Наддавачите обаче подчертават, че агенцията не отразява текущата пазарна стойност на активите, както и че агенцията не оценява допълнителните инвестиции, които биха били необходими за подобряването на имотите, така че да бъдат експлоатирани с комерсиални цели.

“За съжаление, в Италия предприемачите не се възприемат по позитивен начин”, коментира Луиджи Брунаро, който наддава за о. Повелия край Венеция. Предложението му е за 513 хил. евро. Той казва, че иска да инвестира 20 млн. евро за център за хранителни разстройства и обещава да възстанови историческите сгради на острова.

Други участници в търгове за държавни имоти се оплакват от прозрачността. Държавата обаче отказва да отговори на критиките и продължава да се надява, че до 2017 г. ще набере 2,5 – 6,1 млрд. евро.

Кабинетът на премиера Марио Монти одобри през 2012 г. програмата за продажба на държавни активи като начин за намаляване на дълговете на страната. Сегашното правителство на Матео Ренци продължава с изпълнението на плана, но засега не е осъществило големи сделки, освен за болницата в Триест.

Според експерти търсенето на имоти в Италия се засилва, от което могат да се облагодетелстват и властите. Местните администрации и държавата притежават имоти на стойност от 240 до 320 млрд. евро, като около 27 на сто от тези активи могат да бъдат продадени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още