IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в ЕС може да продадат нежелани кредити за 100 млрд. евро тази година

Засилва се и продажбата на заеми, които се обслужват нормално, отчитат от PwC

09:54 | 08.07.14 г. 2
Банките в ЕС може да продадат нежелани кредити за 100 млрд. евро тази година

Банките в Европейския съюз (ЕС) подготвят продажбата на нежелани кредити и портфейли от кредити за 100 млрд. евро през тази година на фона на засилващия се регулаторен натиск, съобщава FT, като се позовава на данни на консултантската компания PwC.

Досега финансовите институции са завършили или са в процес на приключване на сделки с активи за 83 млрд. евро. За сравнение, по същото време на миналата година приключилите и започнати сделки с банкови активи са били за 64 млрд. евро, сочат данните на компанията.

Ричард Томпсън от PwC прогнозира, че тази година продажбите може да достигнат рекордните 100 млрд. евро. По думите му управителите на фондове за закупуване на проблемни активи на банките са приготвили насрещна “стена от пари”.

Досега през тази година са приключили най-много продажби на активи, свързани с пазара на имоти в Ирландия, посочват от консултантската компания. Активно се продават и портфейли в Германия и Испания.

Компанията оценява портфейла от активи на банките в ЕС, които не са свързани с основната им дейност, на 2,4 трлн. евро.

Продажбите на проблемни активи на банките набират скорост през последните години на фона на инвеститорския апетит за риск и засиленото преструктуриране на балансите на финансовите институции заради стрес тестовете на Европейската централна банка, посочва изданието.

“Темпът на продажбите на активи първоначално беше по-бавен, но нещата се ускориха през последните 12 месеца. Разликата между офертните и продажните цени се понижава, отчасти защото се засилва апетита на инвеститорите на фона на ниските лихви. Инвеститорите вече по-реалистично оценяват това, което са готови да платят, както и очакваната доходност”, коментира Лий Галауей от Pimco.

От PwC отчитат, че се засилват и продажбите на портфейли от кредити, които не са проблемни. Кредитите, които се обслужват нормално, съставляват около една четвърт от сделките, които са приключили или са в ход, докато през миналата година достигаха 15-20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Компанията оценява портфейла от активи на банките в ЕС, които не са свързани с основната им дейност, на 2,4 трлн. евро."---------------100/2400 излиза, че обема на тези сделки е по-малко от 4% от потенциално проблемните активи (заради това, че в цифрата са включени и редовно обслужвани заеми), интересно е дали това покрива ръста на на лошите активи (на годишна база) и дали топи от масата им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 9 години
В България имаме ли такава практика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още