IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie Mae отчете 64% годишен спад на печалбата през второто тримесечие

Въпреки това компанията ще изплати още 3,7 млрд. долара на американското правителство през септември

16:14 | 07.08.14 г.
Fannie Mae отчете 64% годишен спад на печалбата през второто тримесечие

Американският ипотечен гигант Fannie Mae отчете 64 на сто спад на печалбата през второто тримесечие на годишна база заради намалението на нетния лихвен доход, съобщава Wall Street Journal.

Компанията допълва, че ще изплати още 3,7 млрд. долара на правителството през септември. С тази вноска Fannie Mae ще изплати общо 130,5 млрд. долара на данъкоплатците.

Изданието припомня, че компанията получи спасително финансиране в размер на 116,1 млрд. долара през 2008 г., заради което и тя, и конкурентът ѝ Freddie Mac дават почти цялата си печалба на правителството на САЩ.

Печалбата на Fannie Mae за периода април-юни се е понижила до 3,71 млрд. долара в сравнение с финансовия резултат през второто тримесечие на миналата година.

Нетният приход се е понижил с 14 на сто до 5,29 млрд. долара, като нетният лихвен доход е спаднал с 14 на сто до 4,9 млрд. долара.

Ройтерс отбелязва, че от края на миналата година се наблюдава рязко забавяне на темповете на възстановяване на американския жилищен пазар на фона на ръста на лихвите по ипотеките и на цените.

Сравнително незасегнат от тази тенденция остава единствено пазарът на стари жилища в САЩ. 

Общо Fannie и Freddie притежават или гарантират за половината от всички ипотеки в САЩ, оценявани на 5 трлн. долара. Заедно с другите федерални агенции те обезпечават приблизително 90% от новите ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още