IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лошата банка" на Унгария ще се задейства от октомври

Новата институция ще купува "по пазарни цени" проблемни активи на банките, но не е ясно как ще се финансира

10:53 | 10.09.14 г.
"Лошата банка" на Унгария ще се задейства от октомври

През октомври “лошата банка” на Унгария вероятно ще отвори шестмесечен прозорец за банките в страната, в който те да й прехвърлят проблемните заеми за сектора на бизнес имотите, както и принудително отнетите активи от длъжници, съобщава Ройтерс, като се позовава на зам.-управителя на Централната банка на страната Адам Балог.

Преди повече от месец институцията обяви, че през есента ще бъде създадена “лоша банка”, която ще управлява проблемните активи на банките. Целта е да се прочистят банковите баланси.

Балог допълва, че управляващото дружество ще закупува кредити към сектора на имотите на стойност над 500 млн. форинта (2,1 млн. щатски долара) всеки и недвижими имоти на стойност над 200 млн. форинта от банките.

“Лошата банка” на Унгария вероятно ще управлява проблемните активи за период на 10 години. Засега обаче не е ясно как точно ще се финансира този фонд, още повече, че Балог коментира, че новата институция ще купува проблемни активи от банките “по пазарна цена”.

По думите на Балог заради необслужваните заеми в балансите им банките имат проблеми с ликвидността, а оттам и с кредитирането. Според него “лошата банка” ще реши този проблем.

Агенцията припомня обаче, че банките в Унгария бяха принудени от съда да възстановяват надвзети лихви и такси на клиентите си, което може да им струва около 900 млн. форинта през тази година. Това допълнително задълбочава ликвидните проблеми.

Планираното конвертиране на валутни заеми, дадени на домакинствата преди кризата, във форинти, също ще доведе до загуби за финансовите институции. Мярката е част от плана на правителството в Будапеща за подпомагане на затруднени кредитополучатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още