IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия планира ограничения за ипотечното кредитиране

Централната банка смята да обвърже размера на кредитите с цената на жилището и доходите на кредитополучателите, за да предотврати нова криза в сектора

10:33 | 02.10.14 г.
Ирландия планира ограничения за ипотечното кредитиране

Централната банка на Ирландия планира да наложи ограничения за ипотечното кредитиране, за да избегне повторна криза в сектора на имотите, съобщават за Bloomberg запознати източници, пожелали анонимност.

Институцията планира да публикува за обществено обсъждане специален доклад с предложенията си през следващата седмица. Банките и лобистките групи ще имат възможност да коментират мерките, които предвиждат ограничаване на размера на ипотеките към стойността на имотите и да ги обвържат с годишния доход на кредитополучателите.

Засега от Централната банка в Дъблин отказват коментар.

Пазарът на имоти в Ирландия претърпя изключително тежък срив, заради който се наложи страната да получи спасителен заем от европейските си партньори. Дъблин вече приключи изпълнението на спасителната програма, а през последните месеци икономиката показва признаци за устойчив подем.

Пазарът на имоти в страната също върви нагоре. През последните 12 месеца цените на жилищата са се повишили с 15 на сто, според данните на ирландския статистически институт, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Само през август ръстът на цените на имотите достига 2,3%, докато през август миналата година беше отчетено увеличение от 0,9%. За същия период на миналата година – от януари до края на август, беше отчетено увеличение от 2,8%.

Цените на жилищата в Дъблин са вече с 25 на сто над нивата, отчетени през миналата година, но с 39% под пиковите равнища, регистрирани в началото на 2007 г., сочат още данните.

Според данни на сайта Myhome.ie средната офертна цена на жилищата в Ирландия се е повишила с 1,4% в национален мащаб през последното тримесечие, като ръстът в Дъблин е над два пъти по-бърз – там е отчетено увеличение от 3% до 193 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още