IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на имоти в луксозни алпийски курорти са нараснали с над 50% за година

Швейцарските курорти могат да се похвалят с най-дълъг сезон и най-много сняг, но и цените там са най-високи

10:09 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Строителство в швейцарски курорт. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Строителство в швейцарски курорт. Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на ски имоти в луксозните алпийски курорти продължава да върви нагоре, като продажбите там са нараснали с 52% за година, сочи последният индекс на консултантската компания Savills, цитиран от PropertyWire.

„Преди година прогнозирахме продължителен период на слънчево и ясно време за пазара на имоти в Алпите. Това може и да беше донякъде лесна прогноза, предвид възстановяващата се световна икономика, повишеното доверие и по-добрата сигурност на работните места“, коментира Джереми Ролъсън, управляващ директор на Alpine Homes.

„Пазарът на имоти в Алпите продължава възходящата си траектория по отношение на продажбите, с 52% годишен ръст, макар и това да не означава задължително повишаващи се цени“, обяснява той.

„Въпреки че купувачите са повече поради гореизброените причини, цените в Алпите като цяло не се движат в крак с повишенията на жилищните цени във Великобритания, особено в Лондон“, допълва той.

В доклада се посочва, че фактът, че Швейцария е извън Европейския съюз, засилва привлекателността на страната като безопасно убежище и затова в курортите цените са с премия. В швейцарския курорт Вербие например цените достигат 22 400 евро на квадратен метър, или с 80% над средните.

Затова не е изненада, че пет швейцарски курорта -  Гщад, Санкт Мориц, Цермат, Вербие и Кран-Монтана, попадат в индекса на Savills, който следи 10-те най-луксозни алпийски курорта. Подходящият за семейства курорт Зас Фе пък се откроява сред предложенията с дълъг сезон и сняг с добро качество, като същевременно цените на имотите там са относително по-ниски от средните и са между 4 хил. и 8 хил. евро на кв. м.

Сравнителната достъпност на австрийските курорти, двойната сезонност, разнообразната култура и привлекателната възвръщаемост от наеми правят страната подходящ избор за купувачите, които търсят добра стойност за парите си. Възвръщаемостта от ски имотите под наем в Австрия е около два пъти по-висока от тази във Франция или Швейцария, или около 5% до 7%.

Кицбюел е единственият австрийски курорт, който попада в индекса на топ 10-те курорта на Savills, като цените там варират от 8 хил. до 15 хил. евро на кв. м. За купувачите, които търсят по-изгодни предложения, Бад Гащайн и Цел ам Зее предлагат по-евтини имоти и средни ски условия. В курорта Ишгъл пък, известен като „Алпийската Ибиса“, цените са под 4 хил. евро на кв. м.

На френския пазар на алпийски имоти започва да се завръща стабилността и все още има добри възможности за купувачите. В горния край на пазара продължава да доминира Куршевел. Цените тук достигат 34 200 евро на кв. м. Купувачите, търсещи изгодни сделки, могат да обмислят инвестиции в Сен Жерве, известен като достъпна алтернатива на по-популярния Межев, където цените на имотите са под 4 хил. евро на кв. м.

В проучването се посочва също, че следващата година фокусът ще бъде насочен към Мерибел, където ще се проведат финалите от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Цените тук варират от 8 хил. до 19 хил. евро на кв. м и може да се очаква ръст с подобряване на профила на курорта.

Като цяло благодарение на по-голямата си височина швейцарските курорти могат да се похвалят с най-дългите сезони и най-дълбокия сняг, се отбелязва в доклада на Savills. Трябва да се има предвид обаче, че цените на ски картите, храната и настаняването там са по-високи.

Сезонът във френските курорти има средна продължителност, но снежната покривка е добра. Сезонът в курорти с големи снеговалежи като Вал д'Изер продължава и през април.

Австрийските курорти имат най-къси сезони и относително ниски средни нива на снеговалеж. Цените на имотите в тях са се понижили, което повишава доходността от наеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още