IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Лондон поскъпнаха рекордно тази година, но купувачите изчезнаха

Цените на домовете в мегаполиса значително изпревариха повишението на заплатите

18:15 | 17.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Цените на имотите в Лондон през тази година ще се покачат с 15%, прогнозират анализатори. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Цените на имотите в Лондон през тази година ще се покачат с 15%, прогнозират анализатори. Снимка: архив Ройтерс

Броят на новите кандидати, които искат да закупят жилище в Лондон, продължава да спада за шести пореден месец през октомври. Броят им се е понижил до най-ниското ниво от април 2008 г. досега, сочат данните на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (Royal Institution of Chartered Surveyors).

Минимално понижение на цените на жилищата регистрират в Лондон

Цените на жилищата в Лондон са се понижили с 0,7% през септември и средната им стойност вече е 460 хил. паунда. Очакванията са цените през следващата година в мегаполиса да се понижат с нови 2,6 на сто, обясниха преди месец от Центъра за икономически и бизнес проучвания (CEBR). В същото време анализаторите очакват изключително слаб икономически растеж не само за Лондон, но и за цялата британска икономика. Прогнозата им за следващата година е за задържане на икономиката на сегашното ниво, докато до 2019 г. икономиката на Обединеното кралство ще се е увеличила най-много с 3%.

Изплащането на ипотечни вноски от страна на купувачите на първи дом в Лондон тази година е било най-трудно за тях за последните шест години с оглед на доходите им, независимо от ниските лихвени равнища, обясняват от CEBR. От центъра не очакват Английската централна банка (АЦБ) да повиши основната лихва от сегашните 0,5% поне до ноември 2015 г.

Краткосрочен феномен?

Липсата на купувачи на имоти няма да продължи дълго, смята Джон Бел, който е анализатор в Barclays. Според него дългосрочните перспективи пред пазара на жилищни имоти в Лондон остават незасегнати.

Заради трудните времена в момента продавачите на имоти в британската столица са започнали да се отказват от намеренията за продажба. Оттам очакват възстановяване на пазара през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
догодина - пак така. имотите ще поскъпват а купувачи отново ще липсват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
догодина - пак така. имотите ще поскъпват а купувачи отново ще липсват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още