IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонският пазар на имоти вече е колкото БВП на Бразилия

Стойността на жилищата във Великобритания възлиза на 5,75 трлн. лири през миналата година

10:31 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лондонският пазар на имоти вече е колкото БВП на Бразилия

Бумът в сделките с недвижими имоти във Великобритания добави 1,5 трлн. лири към стойността на жилищата в страната през последните пет години. Така се стигна до момент, в който жилищните имоти в столицата Лондон струват колкото БВП на Бразилия, предаде CNN.

Изследване на експертите по недвижими имоти от Savils показва, че стойността на къщите и апартаментите във Великобритания е била 5,75 трилиона британски лири (8,7 трлн. долара) през 2014 г. Това е увеличение с близо 1 трлн. лири в сравнение с 2009 г. Така в момента пазарът на жилища в Лондон струва колкото годишният брутен вътрешен продукт на Бразилия – около 2,2 трлн. долара.

Икономиката на британската столица се възстанови стабилно след финансовата криза, по време на която имаше понижение в цените на имотите. Така за последните пет години стойността на жилищата се е покачила с 61%, като само през изминалата година ръстът е бил с 20 на сто. В момента все пак има признаци за забавяне на темповете на поскъпване.

Печалбите в момента се дължат на комбинация от голямото вътрешно търсене, както и сериозен приток на пари от богати руски и китайски купувачи.

Стойността на имотите в най-скъпите квартали на Лондон – Уестминстър, Кенсингтън и Челси общо се оценяват на 345 млрд. долара. Това е повече от БВП на Дания, която е 35-тата най-голяма икономика в света.

И докато цените се покачват в почти всеки регион на страната, броят на жилищата, финансирани с ипотечни заеми е спаднал до 800 000 за пет години. На младите работещи им е трудно да спестяват достатъчно, за да погасяват ипотеките и отиват да живеят под наем. Така живеещите на квартира са достигнали невиждани нива във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още