IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за субсидиране на лихвите по ипотеките в Русия e нецелесъобразен

Явно първият вицепремиер Игор Шувалов, който сам предложи механизма, е променил мнението си

09:27 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Фондът за субсидиране на лихвите по ипотеките в Русия e нецелесъобразен

Създаването на специален фонд, със средства от който да се субсидират лихвите по ипотеките в Русия, вече се счита за нецелесъобразно, съобщава руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, като се позовава на представител на секретариата на първия руски вицепремиер Игор Шувалов.

"Въпросът наистина беше повдигнат по време на обсъждането на темата за ипотечното кредитиране преди известно време, но създаването на тази структура се счита за нецелесъобразно“, коментира източникът на агенцията.

Според Шувалов проблемите с ипотечното кредитиране, свързани със срива на рублата на валутните пазари, могат да се решат без създаването на каквито и да било допълнителни бюрократични структури.

Самият Шувалов преди време възложи на Министерството на финансите на Русия и на Агенцията за жилищните ипотечни заеми да създадат специален фонд, за да субсидират лихвите по ипотечните заеми, които рязко се повишиха заради икономическите проблеми на страната.

Фондът е в размер на 20 млрд. рубли, като се предвижда той да финансира разходите за лихви на кредитополучателите, които надвишават лихвено ниво от 13% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още